28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'li belediyelerin deprem yardımlarının engellenmesi Meclis gündeminde

HDP'li Ergani ve Kars Belediyeleri tarafından gönderilen yardımların kent girişinde engelenmesini Meclis gündemine taşıyan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a "HDP'li belediyelerin yardımlarının engellenmesi, deprem yardımlarının siyasileştirilmesi değil midir?" diye sordu.

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Elazığ'daki depremin ardından HDP'li Ergani ve Kars Belediyeleri tarafından gönderilen yardımların kent girişinde engelenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Meclis'e soru önergesi veren Günay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

HDP'li belediyelerin dayanışma amacıyla yurttaşların ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarının Elazığ Valiliği tarafından engellenmesi bilginiz dahilinde midir?
Toplumsal duyarlılığı özendirme yerine gelen yardımlarda ayrımcı ve engelleyici tutum sergileyen Elazığ Valiliği ve Emniyeti  hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
Türkiye'nin birçok ilinden yardım götüren cemaat, dini örgütler ve belediyelerin, kendi elleriyle getirdikleri yardımları halka dağıtmalarına izin verilmesinin yanında HDP'li belediyelerin yardımlarının engellenmesi, deprem yardımlarının siyasileştirilmesi değil midir?
Hepimizi üzen böyle bir zamanda ve kış şartlarında Elazığ'a yapılan yardımların siyasi bir zihniyet sonucu engellenmiş olmasının özeleştirisini kamuoyuna verecek misiniz? Bu konuda herhangi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
1999 yılında bir yıllığına toplanan ve 2004'ten beri de devamlı bir şekilde toplanan Özel İletişim Vergisi hangi durumlarda kullanılmıştır?
Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de hangi gerekçe ile defalarca imar affı getirilip imar planı içinde yer almayan ve denetimi tam yapılmamış olan kaçak yapılara af tanınmıştır?
Türkiye'de doğal afetlerde uygulanmak amacıyla oluşturulmuş bir risk azaltma stratejisi var mıdır?
Olası bir deprem durumunda kullanılacak olan geçici toplanma alanlarının özellikle İstanbul'da özelleştirilmiş olması ile en büyük ihmalkarlığı iktidar yapmış olmuyor mu?