8 Ekim 2024 Salı

'HDP'yi hedefe koyan ile tetiği çeken aynı zihniyet'

Faşist saldırı nedeniyle İzmir'de katledilen Deniz Poyraz için birçok kentte taziyer kuruldu, protesto açıklamaları yapıldı.

İzmir'de 17 Haziran günü HDP İl Örgüne yapılan faşist saldırıda Deniz Poyraz'ın kaybetmesine tepkiler sürüyor. Bir çok kentte HDP il ve ilçe örgütleri Poyraz için taziye kurup, yaptıkları açıklamalarla Poyraz'ın katledilmesini kınadı.

AĞRI
HDP Ağrı Kadın Meclisi, Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Parti binası önünde düzenlenen açıklamada, "Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartı açılırken, Poyraz'ın fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, yapılan saldırının kişisel bir kararla yapılmadığını vurguladı. Ülkede yaşanan siyasi cinayetlerin 40 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Taşdemir,  "Deniz yoldaşımızı katleden tetiği çektirenlere ilişkin halen dahi sağlıklı bir soruşturma yürütülmüş değil. Yürütülmek de istenmemektedir. Yıllardır partimizi hedefe koyan yıllardır saldıran ve algı yaratan zihniyet ile bu tetikçi aynı zihniyete sahiptir. Bu zihniyet bu katliamın zeminini açmıştır" dedi.

HDP Ağrı İl Örgütü de Deniz Poyraz içi taziye kurdu. İl binasında kurulan taziye ziyaretlerini HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve partililer kabul ediyor. Poyraz'ın posterinin bulunduğu masaya karanfiller konuldu.

DİYARBAKIR
HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz için partinin Diyarbakır Yenişehir ve Bağlar ilçe binalarında taziyeler kabul ediliyor. Halkın ziyaretlerinin yanı sıra DEVA Partisi Diyarbakır İl Örgütü, HDP Yenişehir ve Bağlar ilçe örgütlerinde kurulan taziyeleri ziyaret etti.

BATMAN
Deniz Poyraz için HDP Batman il binasında da taziyeler kabul ediliyor. Batman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Poyraz'ın fotoğrafı ile "Deniz ölümsüzdür" yazısının yer aldığı pankartın asıldığı ve mumların yakıldığı salonda taziyelerini parti yöneticilerine iletti. Ziyaretin ardında yazılı açıklama yapan platform, Batman'da Poyraz'ın katledilmesinin protesto edilmesi esnasında yaşanan polis şiddetine tepki gösterildi.

SİİRT
HDP Siirt İl Örgütü, partilerinin İzmir İl binasına yapılan ve Deniz Poyraz katledildiği saldırıya yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Parti binası önündeki açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekilli Remziye Tosun, HDP İl Eşbaşkanları Belkıza Beştaş Epözdemir ile Yusuf Batur, Siirt Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyeleri ile birlikte çok sayıda partili katıldı. Açıklama "HDP halktır halka susturulamaz" pankartı açılıp, Poyraz'ın üzerinde "Em Denîz Poyraz ji bîr nakin û nadin ji  bîrkirin (Deniz Poyraz'ı unutmayacağız, unutturmayacağız)" yazılı posteri taşındı.

Milletvekilli Remziye Tosun, kınadığı saldırının HDP'ye diz çöktürme amacı taşıdığını dile getirdi. Tosun, "HDP'ye karşı geliştirilen saldırılara karşı asla diz çökmeyeceğiz. Mücadelemiz her zaman devam edecek. Bu  saldırı ile bize geri adım atacaklarını zannedenler bilsinler ki her saldırı bir direniş gerekçesidir" dedi. 

HDP Siirt il binasında ayrıca taziyeler kabul ediliyor. Ziyaretlerde halk, Poyraz'ın katledilmesinin Kürt halkına bir gözdağı verme amacı taşıdığını söyledi.

İSTANBUL
HDP İstanbul İl Örgütü, Deniz Poyraz için İstanbul tüm ilçe örgütlerinde 3 gün boyunca taziyeleri kabul edecek. İl örgütünde de kurulan taziyenin ilk gününde, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyetleri taziyelerde bulundu. Taziyeleri, HDP İl Örgütü Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı kabul etti.

ŞIRNAK
Deniz Poyraz için Cizre, Silopi, İdil, Beytüşşebap ve Güçlükonak'ta taziyeler kabul edildi. Halk sabah saatlerinde ilçe binalarına giderek baş sağlığı dileklerinde bulundu. Cizre'de HDP Poyraz'ın fotoğrafının bulunduğu köşeye "Deniz Poyraz ölümsüzdür" yazıldı. Silopi'de anneler giydikleri siyah elbiseleri ile ilçe binasını ziyaret ederek, baş sağlığı dileklerinde bulundu.

VAN
HDP Van İl Örgütü, Deniz Poyraz için il binalarının bahçesinde taziye kurdu. Bahçeye kurulan masaya Poyraz'ın fotoğrafı ve Kürtçe-Türkçe, "HDP Deniz'dir. Deniz'lerimiz tükenmeyecek", "Em Deniz Poyraz Jî bir Nakin û Nadin jibîrkirin" dövizleri ile karanfiller bırakıldı. Vanlılar sabah saatlerinden itibaren taziye alanına gelerek, parti yöneticilerine başsağlığı dileklerini iletti. Taziye ziyaretinde bulunan CHP Van İl Örgütü Yöneticisi Cemal Şen, başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Saldırının organize bir şekilde yapıldığını biliyoruz. HDP camiasının ve Kürt halkının başı sağ olsun" diye konuştu.

TJA ve Barış Anneleri, Poyraz'ın fotoğraf ve dövizleriyle "Deniz yoldaş ölümsüzdür" sloganı atarak, taziye ziyaretinde bulundu. Yürüyüş yaparak, taziyeye gelen grubu engellemeye çalışan polisler, gazetecilerin de çekim yapmasına izin vermedi. Engellemeye tepki gösteren gazetecilere GBT yapıldı. 

HAKKARİ
Yüksekova'da kurulan taziyede "Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartı asılırken, Barış Anneleri ve HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, taziyeleri kabul ediyor. Yüksekova'da çok sayıda kişi gün boyu parti binasına gelerek, başsağlığı dileklerinde bulundu.

ANKARA
Ankara'da ise Devrimci Parti, Devrimci Gençlik Birliği ve Birleşik Mücadele Güçleri, HDP'ye taziye ziyaretinde bulundu. HDP Ankara il binasında gerçekleşen ziyarette konuşan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, "Bu yaşananlar tesadüf değildir, var olan faşizmin geldiği noktadır. Daha bunlar büyük katliam düşünülürken sadece Deniz'in hayatını kaybetmesi vücut bulmuş halidir. Deniz'in adı asla bir tek katliamla kalmayacaktır, onun mücadelesi bizim mücadelemizdir. Deniz ve diğer tüm ölümsüz yoldaşlarımıza buradan söz veriyoruz, faşizmi yenene kadar ve zafere ulaşana kadar mücadele edeceğiz" dedi.
 
CHP'de Deniz Poyraz için HDP Ankara İl Örgütü'ne taziye ve dayanışma ziyaretinde bulundu.