24 Eylül 2024 Salı

Hesekê hava saldırısının talimatını Fidan verdi

MİT eski başkanı şimdinin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara'da yaptığı ortak basın toplantısında Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'yi hedef aldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Fidan, ikilinin görüşmesinde yer alan konu başlıklarına dair değerlendirmeler yaptı. Fidan, tarafların hidrokarbon kaynakları, elektrik entegrasyonu, yenilenebilir enerji, su, düzensiz göç, mayınların temizlenmesi gibi meselelerin çözüm bekleyen konular olduğunu söyledi. "Rum tarafının iş birliğine yanaşmadığı"nı belirten Fidan "siyasi çözüm beklemeden KKTC ile enerji potansiyelinin kullanımı" mümkün dedi.

ANKARA EYLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRENLERİN 'SURİYE'DE EĞİTİM GÖRDÜ' İDDİASI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan basın toplantısında Ankara eylemine de değindi. Eylem öncesine ait herhangi bir görüntü olmamasına ve Halk Savunma Komutanlığı (HPG) tarafından konuya dair bu yönlü bir açıklama yapılmamasına rağmen Fidan eylemi gerçekleştiren HPG gerillalarının "Suriye'den geldikleri ve burada eğitim gördükleri" iddiasında bulundu. Her fırsatta Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim topraklarını hedef alan faşist AKP/MHP hükümeti bu kez de Dışişleri Bakanı Fidan ağzıyla Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına saldırı talimatı verilmiş oldu.

Hakan Fidan konuşmasında, Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarını hedef aldı: "Irak ve Suriye'de PKK/YPG'ye ait bütün alt yapı, üst yapı enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir."

HEDEF ALDIĞI SAATLERDE HESEKÊ'YE HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ
Fidan'ın bu konuşmayı yaptığı saatlerde Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentine bağlı Sefiye beldesinde kiremit üretimi yapan bir fabrikaya SİHA ile üç kez hava saldırısı düzenlendi. Hava saldırısında 4 işçi yaralandı. Saldırı ardından yaralılara ambulans yardımının gitmesini engellemek için bölgede SİHA hareketliliği uzun bir süre devam etti. Fabrikada yaralananlar uzun bir süre sonra ancak hastaneye kaldırıldı.

2022 yılının Kasım ayında Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizre ve Fırat Bölgelerinde birçok kente dönük havadan ve karadan saldırılar gerçekleştirilmişti. Saldırılar bir haftaya yakın sürmüştü. Savaş uçaklarıyla 47, keşif uçaklarıyla 20, obüs, top ve diğer ağır silahlarla birlikte 3 bin 761 kez saldırı gerçekleştirilmişti. Kuzey ve Doğu Suriye'nin bütününü kapsayan ilk kez bu çapta bir saldırı düzenlenmişti. Saldırılarda askeri hedeflerin dışında, petrol rafinerileri, gaz dolum tesisleri, su arıtma istasyonları, hastaneler, okullar, tahıl ambarları, evler hedef alınmıştı. Bu saldırılarda içinde gazetecilerinde olduğu sivil halktan 15 kişi şehit düşmüştü.