23 Eylül 2024 Pazartesi

HHB: Tevfik Tepebaşı ve Atilla Öz tutuklansın

Pazarcık'ta 6 Şubat depreminde yıkılan Hacı Ömer Apartmanı'nın ve başkaca yıkılan apartmanların müteahhidi Tevfik Tepebaşı; hukuka, bilime ve akla aykırı bilirkişi raporuyla tahliye edildi. Soruşturma kapsamında yaşanan çok sayıda hukuksuzluk müteahhitlerin nasıl korunduğunu gösterirken, Halkın Hukuk Bürosu (HHB), "Hukuka aykırı olarak hazırlanan bilirkişi raporu ve alelacele verilen tahliye kararını kabul etmiyoruz. Yüzlerce insanın katili olan Tevfik Tepebaşı'nın tahliye edilmesi açık bir şekilde adaletsizliğin deprem soruşturmalarında sürdüğünü göstermektedir. Tevfik Tepebaşı ve Atilla Öz tutuklansın" dedi.

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş'ın Pazarcık ilçesinde yıkılan Hacı Ömer Apartmanı soruşturmasından tutuklu müteahhit Tevfik Tepebaşı tahliye edildi. 140'dan fazla kişinin ölmesine neden olan müteahhit Tepebaşı'nın tahliyesine gerekçe olarak ise bilirkişi raporu gösterildi. Yaşamını yitirenler arasında müvekkileri olduğunu belirten Halkın Hukuk Bürosu (HHB) konuya ilişkin açıklama yaptı. Soruşturma kapsamında yaşanan hukuksuzluklara her geçen gün yenilerinin eklendiği belirtilen açıklamada, "Bu durum deprem soruşturmalarının nasıl yürütüldüğünün ve müteahhitlerin nasıl korunduğunu göstermektedir" denildi.

'BİNA SAKİNLERİ TARAFINDAN İŞLEM YAPILMADI'
Soruşturma sürecinde 5 Temmuz 2023 tarihinde Ebrar Sitesinin ve başka birçok yıkılan binanın müteahhidi Tevfik Tepebaşı'nın Hacı Ömer Apartmanının yapımında rolü olmasının ve o dönem kurulan Başak Kooperatiflerinin başkanı olması nedeniyle tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, "Ancak bina sakinleri tarafından Hacı Ömer Apartmanının müteahhidi olduğu bilinen Atilla Öz hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmadı" ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Tevfik Tepebaşı'nın tutuklanmasının ardından dosya savcısı 2023 yılının eylül ayında değiştirildi. Sonrasında ise dosya bilirkişi raporu düzenlenmek üzere Konya Teknik Üniversitesine gönderildi. 2023 yılının aralık ayında düzenlenen bilirkişi raporu dosyaya 5 Ocak 2023 tarihinde geldi. Söz konusu raporda müteahhit, inşaat mühendisi ve belediye görevlileri tali kusurlu bulundu. Hiç kimse için kusur tespiti yapılmadı. Bu durum üzerine dosyanın tek tutuklu sanığı Tevfik Tepebaşı, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı ile tahliye edildi.

'BİLİRKİŞİ RAPORU HUKUKA, AKLA VE BİLİME AYKIRI'
"Hukuka aykırı olarak düzenlenen bilirkişi raporu hiçbir suretle dikkatle alınabilecek bir rapor değildir. Raporda binanın yapım aşamasına ilişkin pek çok eksiklikler tespit edilmiş ve bazı hususlara dair binanın 1997 yılında bitirilmesi ile eski tarihli olması nedeniyle tespitlerin yapılamadığı belirtilmiştir. Ancak raporun sonuç kısmında hiç kimsenin asli kusurlu olmadığı belirtilmiştir. Bu hukuka, akla ve bilime aykırı bilirkişi raporunun kabul edimesi mümkün değildir. Dolayısıyla soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tarafsız ve bağımsız bir bilirkişilik makamından yeni bir rapor alınması ve asli kusurun kimde olduğunun tespitinin  yapılması gerekmektedir.

"Hukuka aykırı olarak hazırlanan bilirkişi raporu ve alelacele verilen tahliye kararını kabul etmiyoruz. Yüzlerce insanın katili olan Tevfik Tepebaşı'nın tahliye edilmesi açık bir şekilde adaletsizliğin deprem soruşturmalarında sürdüğünü göstermektedir. Tevfik Tepebaşı ve Atilla Öz tutuklansın. Depremde katledilen halkımız için adalet istiyoruz."