22 Eylül 2024 Pazar

'Hiçbir açıklama işlediğiniz işkence suçunu aklayamaz'

HDP Kadın Meclisi, çıplak arama işkencesi için "kanıt" isteyen AKP'lilere yanıt verdi: "Hiçbir açıklama işlediğiniz suçu aklayamaz."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, hapishane ve gözaltında gerçekleştirilen çıplak arama işkencesi ve AKP Milletvekili Cahit Özkan'ın "kanıt" istemesine ilişkin azılı açıklama yaptı.

Hapishanelerde baskı ve zulüm politikalarının sürdüğü kaydedilen açıklamada, "İşkencehanelere çevrilen cezaevlerinde çıplak arama, süngerli oda uygulaması, çift kelepçe dayatması, ayakta sayım dayatması neredeyse rutin bir hal almış durumda" denildi. 

Gerçekleri yok sayan AKP'li yetkililerin adeta işkenceyi savunduğu vurgulanarak, Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanan işkencenin gündeme gelmesinin ardından "çıplak arama yok", "çıplak arama iddiası varsa belgesini getirsinler" şeklindeki açıklamalar hatırlatıldı. 

Çıplak arama işkencesine maruz kalan Hacer Koç'ın, "Çıplak arama vardır, canlı şahitlerinden bir tanesi de benim. İki gardiyan gecenin 12:00'sinde Bakırköy Cezaevi girişinde bana bir paravan arkasında ve bir jandarmanın önünde çıplak arama yaptı" şeklindeki paylaşımına yer verilen açıklamada, "Belge mi? İşte size Hacer Koç'un anlattıkları!" dedi. 

'HİÇBİR AÇIKLAMA SİZİN İŞLEDİĞİNİZ BU SUÇU AKLAYAMAZ'
Çıplak aramanın bir insan hakkı ihlali ve cinsel işkence olduğunu vurgulayan HDP Kadın Meclisi, hiçbir açıklama sizin işlediğiniz bu suçu aklayamaz" dedi. 

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Şunu da iyi bilin ki, en büyük kanıt ya da belge, işkenceyi savunduğunuz günleri size hatırlatmak olacaktır! Kimse bizden bu işkence karşısında susmamızı beklemesin! Kimse bizden Adalet Bakanlığının, "yasal kılıfa" büründürerek örtbas ettiği bu uygulamaları kabul edeceğimizi sanmasın!

HDP'li kadınlar olarak, cezaevlerinde yaşanan çıplak arama dayatması karşısında mücadele etmeye, sesimizi her yerde yükseltmeye devam edeceğiz. İktidarın bu insan onuruna yakışmayan politikalarını gerek yurt içi gerekse uluslararası platformlarda teşhir edeceğiz.

Bir kez daha söylüyoruz: başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, iktidar ve yetkileri cezaevlerinde uygulanan çıplak arama işkencesine derhal son vermelidir."