1 Ekim 2024 Salı

'Hiçbir dava Gezi direnişini gölgeleyemez'

Gezi davasında verilen ağır hapis cezalarına tepki gösteren Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, tutuklama kararlarının siyasiliğine dikkat çekti ve iktidarın Gezi direnişinin meşruiyetine gölge düşüremeyeceğini söyledi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Gezi davasında ağır hapis cezalarına çarptırılarak tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Osman Kavala, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay'la dayanışmak için Sanat Sokak'ta basın açıklaması yaptı. Eyleme, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcinin yanı sıra TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da katıldı.

TEKİN: TAM BİR HUKUK GARABETİ
Ortak basın açıklamasını platform adına Ergin Tekin okudu. AKP iktidarının Gezi direnişine dönük baskı ve zulüm politikalarının son örneğine Gezi davasında şahit olduklarını söyleyen Tekin, milyonlarca insanın yer aldığı, yakın tarihin en önemli halk hareketlerinden Gezi direnişiyle ilgili davanın tam bir hukuk garabetiyle sonuçlandığını söyledi.

Tutuklama kararlarının iktidarı sarsıp korkutan milyonlara dönük olduğunu belirten Tekin, halkın demokrasi mücadelesinin bastırılmak ve cezalandırılmak istendiğini kaydetti. 

"Fakat bilinmelidir ki hiçbir dava ve hiçbir karar, Haziran direnişinin halk, demokratik kamuoyu ve yasalar nezdinde ki meşruiyetini gölgeleyemez ve hiçbir güç bizlerin emekten, halkımızdan, ülkemizden, mesleğimiz ve bilimsel teknik doğrulardan yana duruşumuzu engelleyemez. Gezi'yi savunuyoruz, milyonları savunuyoruz, o milyonların içinde ve her tarafındayız" diyen Tekin, Gezi tutsaklarının halkın yüz akı olduğunu ifade etti.

Gezi tutsaklarıyla tam bir dayanışma içinde olacaklarını belirten Tekin, tutuklama kararlarını kınayarak toplum yararına mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

KORAMAZ: HUKUK AKP İKTİDARINA KALKAN OLMAK İÇİN VAR
TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise, Gezi davası kararlarının Türkiye'de yargının siyasallaşmasının en açık göstergelerinden olduğunu ifade etti. Gezi tutsaklarının kendi sorumlulukları olan kent ve doğayı savunduklarını dile getiren Koramaz, "Demokratik bir ülkede görevlerini yapanlar değil yargı kararlarını hiçe sayanlar yargılanır. Demokratik bir ülkede yasaları tanımayanlar yargılanır. Ancak bizim ülkemizde hukuk, AKP iktidarına kalkan olmak için var" dedi.

Gezi tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını isteyen Koramaz, şöyle devam etti: "Bu dava sonunda verilen karar, tamamen bu ülke halkını teslim almak, bu ülke halkını sindirmek, bu ülke halkına gözdağı vermek için verilmiştir. Buradan siyasi iktidara sesleniyorum; yargıyı kendi siyasal amaçlarınız için kullanmaktan vazgeçin! Bu ülkenin hakimlerine ve savcılarına sesleniyorum; verdiğiniz kararı siyasi iktidarın yönlendirmelerine göre değil hukukun evrensel ilkelerine göre verin!"

Eylem sloganlarla son buldu.