GÜNCEL
Hrant Dink davasında yeni mahkeme başkanı göreve başladı
Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmalden yargılandığı davada mahkeme heyeti değişti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 85 kişinin yargılanmasına devam ediliyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 81'inci celsesi görülen duruşmaya, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklardan bazıları, tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Ev hapsi uygulanması şartıyla tahliye edilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de tutuksuz sanık olarak hazır bulunduğu duruşmada, müdahil Dink ailesini ise avukatları temsil etti.
YENİ BAŞKAN GÖREVE BAŞLADI
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başkan olarak atanan Ali İhsan Horasan, görev yeri değişikliği tebligatının kendisine ulaşması nedeniyle bugünkü duruşmaya girmedi. Yine HSK kararıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak atanan Emre Efe Şimşek bugün görevine başladı. Heyet başkanlığı yapan Şimşek heyetin değiştiğini belirterek "Bir üyemiz henüz görev yerine başlamadı. Bu nedenle bu duruşmada dinlenilmesi planlanan tanıkları, diğer duruşmada dinleyeceğiz. Bugün sadece tahliyelere ilişkin talepleri alıp, bir ara karar vereceğiz" diye konuştu.
TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDULAR
SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanıklar sırasıyla söz alarak tahliye talebinde bulundu. Tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, cinayetten 11 ay önce Trabzon Emniyet Müdürüyken alınan cinayet bilgisini aynı gün hem İstanbul, hem de Ankara ile paylaştığını belirterek "4 yıldır tutukluyum. En uzun süre tutuklu kalan kişiyim. Hala tutuklu kalmam hak, hukuk, adalet ölçüleriyle bağdaşmamaktadır. Bu davadan tutukluluğum kaldırılsa bile başka davalardan da tutukluluğum devam edecek. Tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu. Sanık gazeteci Ercan Gün ise 27 aydır tutuklu olduğunu ifade ederek tahliyesini talep etti.
Duruşma salonunda bulunan tutuksuz sanık Ali Öz de ev hapsinde olduğu için en ufak ihtiyaçlarını bile başkasının yardımıyla karşıladığını, 62 yaşında olduğunu sağlık sorunlarını halledebilmesi için dışarı çıkması gerektiğini, yaşlı anne ve babası olduğunu, 2,5 senedir göremediğini ve onları görmek istediğini belirterek "Hem anne-baba hem taziye ziyaretlerim için uygun tedbirin verilmesini talep ediyorum. Küçük torunumu da özel eğitime götürmek istiyorum. Ev hapsi kararının kaldırılarak uygun görülecek bir tedbirin konulmasını talep ediyorum" dedi.
Cinayet döneminde İstanbul Jandarma İstihbarat TİM Komutanı jandarma yüzbaşı olan tutuklu sanık Muharrem Demirkale, hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirterek tahliye talebinde bulundu.
Dönemin Jandarma İstihbarat Tim Komutanı Yavuz Karakaya, darbe girişiminde adı geçtiği için 10 yıl sonra Dink davasına eklendiğini savundu. Başka bir suçtan daha tutuklu olduğunu hatırlayan Karakaya, bu dosyadaki tutuk halinin son bulmasını talep etti.
Taleplerin alınmasının ardından yeni heyet Cuma gününe kadar duruşmaya ara verdi. Cuma günü taleplere ilişkin karar verecek olan heyet 500'ün üzerinde klasör üzerinde çalışacak.