23 Eylül 2024 Pazartesi

HSK'ya çağrı: 13. ACM'nin daha kaç kere Anayasayı ihlal etmesi gerekiyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında tahliye kararı vermemesine tepki gösteren hukuk örgütleri, HSK'ya mahkeme üyelerini görevden alma, TBB'ye derhal toplanarak eylem planı oluşturma çağrısında bulundu.

Hukuk örgütleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antakya milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği ikinci hak ihlali kararına rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmemesine itiraz etti.

İtiraz dilekçelerini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim eden avukatlar, ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Adalet için Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve TİP milletvekili Ahmet Şık'ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Can Atalay'ın avukatlarından Akçay Taşçı, daha önce çeşitli örneklerini gördükleri AYM kararlarının uygulanmayışı silsilesinin en çarpıcı örneklerinden birini yaşadıklarını söyledi. İstanbul 13. ACM'nin bir kez daha AYM kararını uygulamayacağını açıkladığına dikkat çeken Taşçı, daha önce alınan ihlal kararının da uygulanmayıp Yargıtay'a gönderildiğini ve Yargıtay'ın da suç işleyerek kararı alan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

'BİR SİYASİ İNAT UĞRUNA YARGI BU HALE GETİRİLDİ'
Bir kez daha AYM başvurusunda bulunduklarını ve AYM'nin ikinci kez ihlal kararı verdiğini kaydeden Taşçı, AYM kararlarının uygulanmak zorunda olduğunun oybirliğiyle kabul edildiğine işaret etti. Bu kararın uygulanması için geçen haftadan beri beklediklerini ifade eden Taşçı, "Bugün Türkiye'de bir milletvekilinin hukuk güvenliği yoktur. Çok daha tehlikelisi, Türkiye'de hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği yoktur" ifadelerini kullandı.

Taşçı, "Bir siyasi inat uğruna memleket yargısı bu hale getirilmiştir. Mücadele etmemiz gereken budur ve biz bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz" dedi.

URFA: 13. ACM MUHATABIMIZ DEĞİLDİR
TİP avukatlarından Özgür Urfa, "Tabelaya mahkeme yazmakla mahkeme olunmayacağı, üzerine cüppe giymekle hakim olunmayacağı dün ortaya çıkmıştır. Artık 13. Ağır Ceza Mahkemesi muhatabımız değildir çünkü bir mahkeme değildir" ifadelerini kullandı.

Birinci olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) çağrıda bulunan Urfa, "13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara imza atan hakimlerin açığa alınmaları için Anayasa'yı kaç kere daha ihlal etmeleri gerekmektedir? Kaçıncı Anayasa Mahkemesi kararı ihlal edildiğinde görevden alınacaklardır? Hakimler ve Savcılar Kurulu derhal toplanmalıdır. İki kere Anayasa'yı, AYM'yi yok sayan bu tavrın hukuki bedeli ödenmelidir" dedi.

'BAROLAR OLAĞANÜSTÜ TOPLANARAK EYLEM PLANI OLUŞTURMALI'
İkinci olarak AYM üyelerine çağrıda bulunan Urfa, AYM'nin verdiği kararın takibini yapmak ve uygulanmamasının hesabını sormakla mükellef olduğunu söyledi. AYM'nin kararının arkasında durması gerektiğinin altını çizen Urfa, üçüncü çağrısını barolara ve Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) yaptı.

"'Artık yeter' diyen barolar birliğimiz gereğini yerine getirmelidir. Olağanüstü toplanarak bir eylem planı ortaya koymalıdır. Yoksa bugünden sonra bu adliye binalarına girmenin, herhangi bir dava açmanın, duruşmaya katılmanın hiçbir hükmü kalmamıştır" diyen Urfa, halka seslenerek karanlık düzene karşı hep birlikte mücadeleye davet etti.

Eylem boyunca, "Gezi tutsakları onurumuzdur", "AYM kararı uygulansın", "Faşizme karşı omuz omuza", "Hatay halkı vekilini bekliyor" sloganları atıldı.