25 Eylül 2024 Çarşamba

Hukuk örgütleri: Savunma boyun eğmeyecek

Tutuklanan avukat Gülhan Kaya için İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen hukuk örgütleri, avukatlık mesleğinin kriminalize edildiğini belirterek iktidarın "makul avukat" dayatmasına boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi.

Hukuk örgütleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Gülhan Kaya'nın mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmasına ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Mustafa Taylan Savran'ın da gözaltına alınmasına ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

"Savunma boyun eğmeyecek" pankartı açılan eyleme çok sayıda hukukçunun yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü de katıldı. Açıklama esnasında ifadesi tamamlanan Avukat Savran serbest bırakılmasının ardından eyleme katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Nagehan Avçil, Kaya ve Savran'ın gözaltına alınması sonrası avukat kısıtlılığı ve dosyada gizlilik kararlarının hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

Gülhan Kaya'nın savcılık ifadesinde Kaya'ya müvekkil görüşmeleri ve savunmanlığını yaptığı dosyaların suç olarak yöneltildiğine dikkat çeken Avçil, tutuklama kararında "haklarında mahkumiyet kararı verilen soruşturma ve kovuşturmaları olan örgüt mensupları ile HTS kayıtları bulunması" şeklinde bir ifadeye yer verildiğini söyledi.

"Meslektaşımızın, hakkında örgüt üyeliğinden soruşturma ve kovuşturma bulunan müvekkilleri ile görüşme yapmasının tutuklama gerekçesi haline getirilmesi, avukatlık mesleğine yapılan saldırının açık göstergesidir. Söz konusu tutuklama gerekçesi ile tüm avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmesinin yargılama konusu haline getirileceğinin açık tehdididir" ifadelerini kullanan Avçil, Taylan Savran'ın da sorgusu sırasında avukatlık faaliyetlerinin kriminalize edildiğini kaydetti.

Hiçbir avukatın mesleğini icra ederken hukuki güvencesi olmadığını dile getiren Avçil, siyasi iktidarın avukatları hedef gösteren açıklamaları sonrası bu saldırıların gerçekleşmesinin tesadüfi olmadığını vurguladı.

"Muktedirler, kendisine bağlı 'makul avukatı' yaratamayınca önce paralel baro düzenlemesini uygulamaya heveslenmiş, bundan da sonuç alamadığında gözaltı ve tutuklama tehdidi ile tahakküm politikasını sürdürme kararına varmıştır" diyen Avçil, 2 ay önce aynı politikayla Diyarbakır'da avukatlara benzer bir saldırının gerçekleştiğini hatırlattı.

Avçil, şöyle devam etti: "Diyarbakır'da boyun eğmediğimiz gibi İstanbul'da da siyasi iktidarın baskılarına boyun eğmiyoruz. Siyasi iktidarın bize dayattığı 'uslu avukatlar' kimliğini reddediyoruz. Mesleğimizi icra ederken hiçbir siyasi gücün gölgesini kabul etmiyoruz. Avukatlık pratiğimizin hesabını hiçbir muktedire vermeyeceğiz! Gözaltında ve hapishanelerde tutulan tüm meslektaşlarımız serbest kalana kadar mücadelemiz sürecek."

Eylem "Savunma susmadı susmayacak" sloganlarıyla son buldu.