25 Eylül 2024 Çarşamba

İbrahim Kaypakkaya anıldı

İbrahim Kaypakkaya'nın şehadetinin 50. yılında anma gerçekleştirildi. Kaypakkaya'nın Türkiye ve Kürdistan devrimi için önemli bir direniş mirası bıraktığı vurgulanan anmada, "kararlılığı, cüreti ve ısrarı bize bıraktığı devasa bir mirastır" denildi.

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya ölümsüzlüğünün 50. yılında anıldı. Anmaya MLKP, TKP-ML, MKP, DKP Birlik, DKP/BÖG, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Anmada TKP-ML ve MKP adına yapılan ortak açıklamada, İbrahim Kaypakkaya'nın şehadetinin 50. yıldönümü olduğu vurgulandı ve "İbrahim yoldaşı katledenler, onu fikirleriyle birlikte yendiklerini sanıp, kendileri için büyük bir tehlikenin kökünü kuruttuklarını düşünerek zafer nidaları attılar. Oysa tarihsel kavga ne orada o anda başlamıştı nede orada o anda son bulacaktı" denildi.

İbrahim Kaypakkaya'nın işkenceciler karşısında yenilmediği belirtilen açıklamada, "Diz çökmedi düşman karşısında, faşizmin karargahlarında faşizmi mahkum etti. Kurtuluş yolunu aydınlatan meşale, yarınlara taşınan isyan ateşi oldu" ifadeleri kullanıldı.

Türk devletinin hala Kaypakkaya'dan korktuğu dile getirilen açıklamada şöyle denildi: "Kaypakkaya yoldaşın kızıl güzergahı bizlere rehber olmakta, yol göstermektedir. Onun yöntemi, MLM yaklaşımı, düzenden köklü kopuşu, ser verip sır vermeyen komünist duruşu, devrimci savaşımı en zor koşullar altında büyütme iradesi, düşmanı bozguna uğratmadaki kararlılığı, cüreti ve ısrarı biz ardıllarına bıraktığı devasa bir mirastır. Onun ardından bu mirası en iyi biçimde temsil edip bugünlere taşınmasına vesile olan ölümsüzlerimiz kazanma irademizdir."

'ERMENİ TOPLUMU OLARAK İBRAHİM YOLDAŞA BORÇLUYUZ'
Ermeni Toplumu Meclisi adına konuşan Enahîta Qesebyan, İbrahim Kaypakkaya'nın Ermenilerin soykırıma uğradığını dile getirmesine işaret ederek "İbrahim yoldaşa borçluyuz. Bu bir gerçektir" dedi.

Ermeni ulusunun soykırım sonrasında bütün dünyaya yayıldığını dile getiren Enahîta Qesebyan şunları dile getirdi: "Yaşamı devam ettirmek görevimizdir. Ama eskisi gibi bir yaşam değil. Özgürlükçü olalım, barışçı olalım. Kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Ama ya ölüm olacak ya da onurlu bir yaşam olacak."

'UNUTULMAYACAK MİRAS BIRAKTI'
Anmada MLKP, DKP/BÖG ve DKP Birlik adına mesajlar okundu. İbrahim Kaypakkaya'nın sömürgeci devlet tarafından işkencede katledildiği hatırlatılan MLKP mesajında, "İbrahim Kaypakkaya, bizlere unutulmayacak miras bıraktı. Genç mücadele yaşında kendine güven, devrimci irade ve kararlılık, koşullara teslim olmama, örgüt ve örgütsel disiplin, işkencede her koşulda direnmek, reformizme ve yasalcı anlayışlara karşı mücadele. Devrimci dayanışma ve yoldaş sevgisini, halka olan sevgiyi İbrahim yoldaştan öğreniyoruz" ifadeleri yer aldı.

DKP Birlik adına okunan mesajda ise İbrahim Kaypakkaya'nin Türkiye ve Kürdistan devriminin inşasının mimarlığını yaptığı vurgulandı. DKP BÖG mesajında da "Şehitlerden aldığımız mirası zafere ulaştıracağız" ifadeleri kullanıldı.

'BİR DİRENİŞ GELENEĞİ YARATTI'
TKŞ Temsilcilerinden Cemil Sidwo da İbrahim Kaypakkaya'nın faşist Türk devletini kendi işkencehanesinde yendiğini dile getirdi. Kaypakkaya'nın "ser verip sır vermeyen" bir direniş geleneği yarattığına vurgu yapan Sidwo şu ifadeleri kullandı: "O'nun direnişi bir tarih oldu. Türkiye, Kürdistan ve tüm dünyaya yayıldı. Bu yoldaşların emekleri asla unutulmaz. Devrimci Komünist Hareket olarak hep onların yollarını izleyeceğiz. İbrahim Kaypakkaya, Baran Serhat ve Ahmet Şoreşlerin yolunu izleyeceğiz."

Anmanın devamında Dersim'in Vartinik mezrasında Ali Haydar Yıldız'ın şehit düşmesi ve yaralı yakalanan İbrahim Kaypakkaya'nın Diyarbakır Zindanı'ndaki direnişini konu alan bir tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinlik Nisan Güneşi ve Ararat müzik gruplarının dinletisi ile sona erdi.