25 Eylül 2024 Çarşamba

ICOR 60. üyesini bünyesine dahil etti: Hoşgeldin SPB

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu ICOR, 60. üyesini kabul ettiğini açıklamada, ICOR'dan yapılan açıklamaya göre Bangladeş Sosyalist Partisi (SPB) 60. üye oldu. Açıklamada, "Bangladeşli yoldaşlarımızı sıcak bir şekilde karşılıyoruz. Hoşgeldin SPB" denildi.

Aralarında Türkiye ve Kürdistan'dan komünist ve devrimci partilerin de yer aldığı 33 örgütün bir araya gelmesiyle 6 Ekim 2010'da kurulan Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu ICOR, kuruluşunun 10. yılına yaklaşırken 45 ülkeden 60 üye örgüte ulaştı. 

ICOR'un Haziran ayında 60. üyesi olan Bangladeş Sosyalist Partisi'nin (SPB) kabulü ile ilgili Genel Koordinatör Monika Gärtner-Engel örgütün internet sitesinde bir açıklama yaptı. 

SPB'nin mücadele tarihine yer verilen açıklamada şöyle:

"Yakın zaman önce kabul edilen yeni ICOR üyesi Bangladeş Sosyalist Partisi'nin (SPB) aramıza katılmasından çok memnunuz. Böylece Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu ICOR, on tanesi en kalabalık kıta Asya'dan olmak üzere 60 üyeye ulaştı. ICOR'un bu güçlenişi, şu anda derin dünya ekonomik ve mâli krizi ile birlikte krizlerle ilişkili ve onlara eşlik eden korona salgının yaşandığı kapitalizmin krize yatkınlığının arttığı bir dönemde önemli bir gelişmedir. SPB, Bangladeş'teki ikinci ICOR partisidir. Dolayısıyla üyeliği, bugün devrimcilerin birbirine daha da yaklaştığını da ifade etmektedir."

'SPB'NİN KÖKLERİ ULUSAL KURTULUŞ MÜCADELESİNE KADAR UZANIR'
"SPB, kökleri İngiliz emperyalizmine karşı kurtuluş mücadelesine kadar uzanan bir partidir. 1980'de kurulduğunda yoldaşlar, Sovyetler Birliği ve Çin'deki sosyalizme yapılan revizyonist ihanetten sonuçlar çıkardılar. Parti, bugün halk kitlelerinin, özellikle Bangladeş'teki işçi ve köylülerin bir dizi mücadeleleriyle yakından bağlantılıdır. Bilim insanları ve tıp doktorları da dahil olmak üzere çeşitli kitle örgütleri ve bir çocuk platformu partiyle ilişkilidir. SPB, üyelerinin ideolojik-politik eğitimi için bir çalışma grupları sistemi düzenlemektedir. ICOR üyelik başvurusunda, Genel Sekreter Khalequzzaman şöyle yazmaktadır: 'Şu an mücadelelerimizin doğası gereği oldukça benzer olduğunu düşünüyoruz. ICOR'a üye olmamız halinde görüş ve fikirlerimizi daha fazla paylaşabiliriz ve bu, kendi ülkemizdeki kapitalist egemenlere ve dünya emperyalist güçlerine karşı birlikte mücadelemize yardımcı olacaktır.'"

'HOŞGELDİN SPB'
"SPB, 1999'dan beri Bangladeş'teki tüm sol güçlerin ittifakı için uğraşıyor. Bu ittifak şu anda, diğer örgütlerle birlikte her iki ICOR partisinin de birlikte çalıştığı Sol Demokratik İttifak (LDA) olarak vücut bulmuştur. Bu deneyimler, ICOR ve Halk Mücadelelerinin Enternasyonal Birliği ILPS'nin başlattığı uluslararası antiemperyalist ve antifaşist birleşik cephenin inşası için özellikle önemlidir."
"Bangladeşli yoldaşlarımızı sıcak bir şekilde karşılıyoruz. Hoşgeldin SPB!"

Kaynak: https://www.icor.info/2020/the-icor-admits-its-60th-member