23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: Biat etmeyen gazetecilerin günü kutlu olsun

İHD İstanbul Şubesi, Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, tüm baskılara rağmen biat etmeyen gazetecilerin gününü kutladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
 
Özgür basının susturulamayacağı kaydedilen açıklamada, "Basın özgürlüğü, halkın gerçekleri öğrenmesi, demokrasinin olmazsa olmazı ama Türkiye'de gazeteciler; güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorluklar ve bunun yanında yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2018 yılı raporuna göre Türkiye Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 157. sırada ve üst üste en çok gazeteci tutuklayan ülke konumunda. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi raporuna göre ise Türkiye,  en fazla tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya üçüncüsü. Tutuklu gazeteci sayısı gün be gün değişmekle birlikte, gün itibariyle 142 gazeteci halen tutuklu ve özgürlüğünden yoksun" denildi.
 
Gazetecilerin hedef gösterilmeye devam edildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek haberleri ve yazıları nedeniyle 'örgüt üyeliği'nden 'Cumhurbaşkanına hakaret'e kadar değişik suçlamalarla karşılaşıyorlar, baskı ve hakarete maruz kalıyorlar, hatta hedef gösteriliyorlar. Muhalif basın kuruluşlarının da kapatma, baskı ve tehditlere maruz kaldığı Türkiye'de, basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Ancak insan hakları savunucuları olarak basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü talep etmekten, bu özgürlükler için mücadele etmekten ve baskıya maruz bırakılan gazetecilerle dayanışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Katledilen tüm gazeteciler şahsında, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltına alınıp işkence edilerek öldürülen Metin Göktepe'yi sevgi ve saygıyla bir kez daha anıyor, tüm zorluklarına rağmen otoriteye biat etmeden özgür basın faaliyeti sürdürmeye gayret eden gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz. Özgür basın susturulamaz. Tutuklu gazetecilere özgürlük."