23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İstanbul Şubesi: Hrant için adalet mücadelemiz sürecek

Agos Gazetesi kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin 12. yılı dolayısıyla açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, "Hrant için adalet mücadelemiz sürecek" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Agos Gazetesi kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin 12. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.
 
İHD, "Bir hain saldırı ile aramızdan koparılışının 12. yılında saygı ve sevgiyle andığımız ve adalet talep etmeye devam ettiğimiz Hrant Dink; gazeteci, insan hakları savunucusu, derneğimiz üyesiydi ve sadece sözleriyle ya da yazdıklarıyla değil, yaşamıyla da halkların kardeşliğini ve barışını savunabilen nadir insanlardandı" dedi.
 
Bir Ermeni olarak maruz kaldığı ırkçı ve ayrımcı onca muameleye rağmen, düşmanlık ya da kin yerine yaşamı boyunca halklar arasında barışı mümkün kılacak çözümler önerdiğini vurgulayan İHD, "Varlığı, ırkçılıkla biçimlenmiş ve halkları birbirine düşman ederek hayatta kalabilen sistemi hep rahatsız etti. Bu nedenle yaşamı boyunca baskı ve tehditlere maruz kaldı, güvercin tedirginliğinde yaşadı ve devletin gözü önünde, jandarma, polis ve kamu görevlilerinin de içinde olduğu bir cinayet örgütü tarafından katledildi" diye belirtti.
 
Önceki siyasi cinayetlerde olduğu gibi etkin bir soruşturma yürütülmediğine dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Hrant'ı öldürenler korundu, kollandı ve devlet içindeki bağlantıları gizlendi. Dava, yoğun hukuki çaba ve kamuoyu baskısıyla ancak ilk beş yıldan sonra tetikçilerden öteye uzayabildi ve cinayette rolü olan kamu görevlilerinin bir kısmı yargı önüne çıkartılabildi. Ancak cinayet emrini verenler hala karanlıkta ve korunuyor.
 
"Hrant'ın yoldaşları olarak bizler, onun barış düşünün savunucusu olmaya ve katillerinin peşini bırakmamaya kararlıyız."