8 Ekim 2024 Salı

İHD İzmir Şubesi: Hasta tutsak İdris Çalışkan tahliye edilsin

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 48 yaşındaki hasta tutsak İdris Çalışkan'ın durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 28 yıldır tutsak olan 48 yaşındaki İdris Çalışkan'ın durumuna dikkat çekti.

Dernek binasında yapılan basın açıklamasını dernek yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. İdris Çalışkan'in Mardin'in Nusaybin ilçesinde doğduğunu belirten Çiçek, Çalışkan'ın 36 yıl hapis cezası aldığını ve yaklaşık 28 yıldır hapishhanede olduğunu kaydetti.

Politik tutsak olan İdris Çalışkan'ın Ankara, Bolu, İzmir hapishanelerinde kaldığını ve şu an Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde bulunduğunu belirten Çiçek, hasta tutsak İdris Çalışkan'a ilşikin şu bilgileri payylaştı:

"01.07.2011 Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Burundan nefes alamama, boğazda daralma, epilepsi, teşhisi konulmuş.

"07.09.2016 Bolu Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tanımlanmamış eklem ağrıları teşhisi konulmuş. Kalçada kistler oluşmuş.

"22.11.2016 İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gastro özofajıal reflü teşhisi konulmuş, mide ameliyatı olmuş. Yanma sırasında bağırsaklar da etkilendiği için yemek yiyemiyor, yemek yiyince vücudunda kırmızı noktalar oluşuyor ve yanık yerleri şişiyor. 

"22.11.2016 Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Raynaud (fenomeni)hastalığı, genellikle el ve ayak parmaklarını etkileyen, damarlardaki büzülmeye bağlı kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan ve ilerleyen dönemde ağrılara neden olabilen bir damar hastalığıdır. 

"28.12.2018 Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  bel fıtığı (tanımlanmamış intervertebral disk bozukluğu) teşhisi konulmuştur.

"Ayrıca anjiyo olmuş, tansiyon ve prostat rahatsızlığı var. Böbrekler neredeyse iflas noktasına gelmiş.

"Ailesinden aldığımız bilgiye göre; son zamanlarda beyinde tümör çıkmış. Kriz oluşunca bayılıyor ve ne kendisini ne de etrafını tanıyor, sorulan sorulara yanıt veremiyor. Dolayısıyla yalnız başına yaşamını idame ettirmesi sorunludur.

"İdris Çalışkan'ın bu sağlık durumu ve pandemi koşullarında hapishanede kalması işkencedir. Derhal serbest bırakılmalı ve tedavisini ailesi gözetiminde yapmalıdır."