24 Eylül 2024 Salı

İHD yerel yönetimlere 'çocuk hakları'nı hatırlattı

İHD yerel seçim öncesi çocukların taleplerini hatırlattı: Spor alanları, ücretsiz okul servisi, bisiklet sürmek için uygun yollar, park alanları....
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, yerel seçime girecek adaylara çocukların haklarını ve isteklerini hatırlatmak amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.  
 
İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Özgür Barış Demir, yerel seçimler öncesi partilerin projelerini açıkladığını hatırlattı ve ekledi: "Çocuklara yönelik bir adım yoktu, bizde bir atölye yaparak çocukların yerel yönetimlerden ne bekliyor? Bunu irdeledik, buradan çocukların sesi duyulsun istedik. Yerel yönetimlere çocukları hatırlatmak istiyoruz ve bu çağrının muhtarından belediye başkanına ulaşmasını temenni ediyoruz."
 
Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyon üyesi Aryen Aslan, çocukların kentlerde hiç oyun alanlarının kalmadığını, kenti ve sokakları tanımadan büyüdüklerini, AVM içinde penceresi bile olmayan oyun salonlarına mecbur bırakıldığını belirtti. 
 
Aslan, çocukların kültürel algılarının AVM, bina ve gecekondu ile sınırlı olduğunu, çocukların büyüyene kadar hiçbir kültürel aktivitede bulunamadıklarını bu yüzden de kültürel çeşitliliklerle sağlıklı bir bağ kurmasının zor olduğunu ve bunun toplumsal yansımalarının ortada olduğunu söyledi.
 
Çocukların anadillerini de kullanamadıklarını belirten Aslan, şöyle konuştu: "Türkiye’nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde yer alan 'Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır' ve  31. maddesinde yer alan 'Çocukların boş zamanlarını değerlendirebilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri için oyun bahçeleri, çocuk kulüpleri, kütüphaneler, spor ve kültür merkezleri açılmalıdır. Her çocuğun bu tür etkinliklere katılma hakkı vardır.'  İfadelerinde de belirtildiği gibi, kentler üzerinde yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da hakları vardır."
 
Aslan son olarak, kentle ilgili proje, imar ve kararlar alınırken çocukların da bu karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini belirtti, ardından çocukların taleplerini açıkladı.
"Bütün mahallelerde spor salonları olmasını, futbol, basketbol, jimnastik, bale, buz pateni ve yüzme havuzlarının olmasını istiyorum.
Bütün mahalledeki çöplerin toplanmasını, temiz çevre istiyorum.
Trafikte arabalar azalsın.
Okula gitmemiz için servisler ücretsiz olsun.
Okulda bir değil iki kantin olsun .
Bisiklet sürebilmek için boş alanlarımız olsun.
Yürüdüğümüz kaldırımlar dar ve taşları kırık.
Voleybol oynamak istiyorum ilkokulda yok ortaokulda var.
Her yerde parklar olsun istiyorum arkadaşlarımızla oynamak için.
Mahallemizde ücretsiz film izleyeceğimiz yerler olsun.
Ücretsiz ve sınırsız internetimiz olsun.
Çok oyuncağın olduğu büyük bir yer olsun."