24 Eylül 2024 Salı

İki kentte hasta tutsaklara tahliye çağrısı

Hak savunucuları, İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük çağrısında bulundu.

Hak savunucuları ve hasta tutsak yakınları, İstanbul ve Ankara'da düzenledikleri eylemlerle hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaştı ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 597. F oturmasını dernek binası önünde düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Muhlise Karagüzel serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tutulan yüzde 90 engelli 61 yaşındaki ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Bir Barış Annesi olan Karagüzel'in bu nedenle tutuklandığını söyleyen Bars, Karagüzel'in tutuklandıktan sonra üç kez kalp krizi geçirdiğini, kalp, diyabet, hipertansiyon, astım, bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu aktardı. Karagüzel'e günde dört defa insülin iğnesi yapıldığını belirten Bars, "Şeker yüksekliği gözlerine ve böbreklerine zarar vermiş olduğu için şiddetli ağrılar çekmekte, astım hastalığına bağlı olarak nefes almakta zorlanmakta ve uyuyamamaktadır. Yüzde 90 engelli raporu bulunan Muhlise Karagüzel için diyet beslenme gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmamakta, bu durum sağlık sorunlarını artırmaktadır" dedi.

Karagüzel'in acilen ameliyat olması gerektiğini ancak hapishane koşullarında yeterli bakım verilemeyeceği için ameliyat olamadığını aktaran Bars, 4 ay önce Kayseri ATK'dan verilen "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen Karagüzel'in tahliye edilmediğine işaret etti. Yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda olmasına rağmen Karagüzel'in tek kişilik hücrede tutulduğunu dile getiren Bars, şöyle devam etti: "Ağır sağlık sorunlarına rağmen tek başına tecrit altında tutulması Muslise Karagüzel'in yalnız başına ölüme terk edildiğini düşündürmektedir. Hapishane koşullarında gerekli tedavi ve bakımı sağlanamayan ve her an yeni kalp krizi riski ile yaşayan Muhlise Karagüzel'in serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi sağlık ve yaşam hakkının korunması bakımından zorunluluk halini almıştır."

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 469'uncu haftasında İHD Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. "Tedabi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Batman M Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, Kaya'nın tahliyesi için çok sayıda girişimde bulunmalarına rağmen Kaya'nın hala tutsak edildiğini belirtti. 80 yaşındaki Kaya'ya yüzde 93 engelli raporu verildiğini ifade eden Yazmacı, Kaya'nın yüzde 80 oranında işitme kaybı yaşadığını, sol gözünde yüzde 50 oranında görme kaybı olduğunu, böbreklerinin iflas ettiğini, nörolojik olarak demans teşhisi konulduğunu belirtti.

Kalp hastası olan Kaya'nın bir yıl önce anjiyo olduğunu ifade eden Yazmacı, Kaya'nın yaşamını yalnız başına idame ettiremeyeceğini vurguladı. Rahatsızlıkları nedeniyle infazı ertelenen Kaya'nın 31 Mart 2023'te tekrar tutuklandığını dile getiren Yazmacı, şöyle devam etti: "Hastalıklarından dolayı Elazığ R Tipi Hapishanesine götürülmüş,1,5 ay boyunca tek başına tutulmuş, durumu daha da kötüleşmiştir. Görüşe tekerlekli sandalye ile getirilmiş ve ailesini gördüğünde de tanıyamamıştır. Tek başına tutulması ve durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi Batman'a tekrar getirilmesi konusunda başvuruda bulunmuş ve yaklaşık 3 ay önce Batman M Tipi Cezaevine getirilmiş olup hala burada tutulmaktadır. Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 1 Eylül'de kendisini görmüş ve durumunun ağırlığını gözlemlemiştir. Verdiği bilgilere göre 31 Ağustos 2023'te Adli Tıp Kurumu 'Cezaevinde kalabilir' raporu vermiştir. Cezaevi idaresi de kocama hali nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalarını yapmıştır."

Yazmacı "Abdulalim Kaya'nın bir an önce ailesinin yanında, daha sağlıklı koşullarda tedavisine devam edebilmesi için tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.