10 Kasım 2024 Pazar

İliç'te işten atılan işçiler eyleme geçti: Çilesini çeken biz, sefasını süren onlar

9 işçinin katledildiği İliç'teki Çöpler Altın Madeninde işten çıkarılan işçiler eyleme geçti, "Burada ölen biz, emeğini ödeyen biz, çilesini çeken biz, sefasını sürenler onlar" ifadelerini kullandı. İşçiler, sarı sendika Türkiye Maden-İş'e tepki gösterdi.

9 işçinin yaşamını yitirmesi ve tonlarca siyanürün toprağa karışmasıyla hafızalara kazınan Anagold Madencilik'e karşı İliç halkı ayakta. İliçliler, 187 işçiyi işten atan Anagold'a yürüdü, "Ya buradan çıkın ya haklarımızı verin" dedi. İşten atılan işçiler ise madenin girişinde işçi servislerinin yolunu kapattı

Erzincan'ın İliç ilçesinde uluslararası maden tekeli SSR Mining ve yerli ortağı Çalık Holding'e ait Anagold Madencilik'in işlettiği Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen katliamda 9 işçi, 10 milyon metreküp siyanürlü toprağın altında kalarak katledilmişti. Katliam sonrası kapatılan madenin ÇED raporu iptal edildi, Anagold Madencilik ise 187 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarmaların 3 bine erişebileceği söylenen madenin etrafında işçiler ve bölge halkı direnişe geçti.

İşçiler ve aileleri, sabah saatlerinde madenin girişindeki işçi servislerinin yolunu kapattı. İşçiler çektikleri videoda, kendileriyle birlikte bekleyen çocuklarını da göstererek "İnsan Allah'tan korkar, şu çocuklar sabahın 6'sından beri burada" dedi.

Ardından işçiler ve aileleri Anagold Madencilik önüne yürüdü. "Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız", "Nerede devlet, nerede adalet", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Köyümüz harabe halkımız mağdur", "Siyanürsüz topraklarımızı geri ver" dövizleri taşıyan işçiler, "Maden, toprakları terk et" sloganları attı.

'ÖNCE ELLERİNDEKİ KANI TEMİZLESİNLER'
İşçiler, yetkililerin kendilerini muhatap almamasına tepki gösterdi. Bir kadın ise, "Bizim meramızı aldılar işçilerimizi de işten attılar, hakları yok. Biz işçilerimizi geri işe almalarını istiyoruz işe alamıyorlarsa meramızdan çıkıp gitsinler" dedi.

Babası işten çıkarılan bir kadın da "Bize  işten çıkarılmalarla ilgili mail gönderdiler, babamı işten çıkarması için bir tane sebep yok ya. Kim biliyor işten niye çıktığını, hiç kimse bilmiyor. Kafasına göre işten çıkarmışlar. İster biber gazı, ister cop biz hakkımızı arayacağız. İlk önce ellerindeki kanı temizlesinler sonra bizi copla dövsünler" dedi.

'BİZDEN OY İSTEYENLER GELİP BURADA HESAP VERSİN'
Gazeteci Hakan Tosun'un kamerasına konuşan işçiler de, işten atmalara tepki göstererek, "Bu olayı kaldırmak devlete düşer. Bizim oy verdiğimiz insanlar gelsin, bizimle burada muhatap olsunlar. Biz insanız ya! Burada 15 senedir bu maden işliyor. Kime ne yapmışız? Bedelini ödeyen biz işçiler oluyoruz hep: Burada ölen biz, emeğini ödeyen biz, çilesini çeken biz, sefasını sürenler onlar. Oy zamanı geliyorlar, gelsinler buraya. Bu madeni peşkeş çekenler gelip buraya hesap verecekler. Bizim topraklarımız gitmiş, bizim canlarımız gitmiş. Biz bu yoldan vazgeçmeyeceğiz, ya topraklarımız geri alınacak ya da maden yeniden çalışacak" dedi.

SARI SENDİKA ÖNÜNDE EYLEM
Anagold'un ardından sarı sendika Türkiye Maden-İş'in de önüne giden madenciler, sendikayı toplu işten çıkarmadan bilgisi olduğu halde kendilerinden gizlemekle suçladı, Türkiye Maden-İş yöneticilerine "Siz çalışıyorsunuz, biz atıldık!" diyerek tepki gösterdi.