23 Eylül 2024 Pazartesi

İngiltere'de polise daha fazla yetki veren yasa tasarısı reddedildi

İngiltere'de polisin eylemlerdeki yetkisini arttıran ve halkın önemli bir kesimi tarafından "protesto hakkına saldırı" olarak görülen yasa tasarısı Lordlar Kamarası'nda reddedildi. Tasarıyla, iklim aktivistlerinin büyük ses getiren işgal eylemlerinin bitirilmesi hedefleniyordu.

İngiltere'de polise eylemlerde daha fazla yetki veren yasa tasarısı Lordlar Kamarası'nda reddedildi. Lordlar Kamarası, protesto hakkına yönelik büyük kısıtlamalar içeren "Polis, Suç ve Ceza Yasa Tasarısı"nın (Police, Crime, Sentencing and Courts bill-PCSC) ihtilaflı maddelerine onay vermedi.

Lordlar Kamarası'nda bu sabah erken saatlerde biten tarihi oylama Muhafazakar Parti açısından büyük bir hezimetle sonuçlandı. Tasarının 14 maddesi reddedildi.

Tasarının halkların kamusal alanları işgal etmek, köprülerden sarkmak, kendilerini pencerelere yapıştırmak gibi eylemlerin görünürlüğünü artıran protesto yöntemlerini engellemeyi amaçlayan "Kasıtlı veya pervasızca kamuoyunda rahatsızlık yaratma"ya dair maddeleri reddedildi.

Polisin eylemlere katılan herkese üst araması yetkisi tanıyan yasa düzenlemesi ve Parlamento Meydanı'da eylemlere yapılabilecek bölgenin kısıtlanmasına dair düzenleme de reddedilen maddeler arasında yer alıyor.

Söz konusu düzenlemeler ile Extinction Rebellion (XR) ve Insulate Britain gibi iklim aktivistlerinin son dönemde çok ses getiren işgal eylemlerinin sonlandırılması hedefleniyordu.

Yasanın reddedilen maddelerinin tekrar gündeme alınması için Avam Kamarası'nda yeniden düzenlenmesi ve görüşülmesi gerekiyor.

LORDLAR KAMARASI'NDA TEPKİLER
Lordlar Kamarası'nın İşçi Partili üyesi Peter Hain söz konusu düzenlemeleri protesto hakkına yönelik bu yaşına dek gördüğü en büyük tehdit şeklinde nitelendirdi.

Yeşiller Partisi'nden Barones Jenny Jones, kendisi kurallara uymayan bir hükümetin yaptığı bu yasalarla toplumun ezilen kesimlerinin seslerinin daha da kısılacağını belirtti ve "Bu bir demokrasi değil, otokrasi olur" dedi.

Lordlar Kamarası'nın Yeşiller Partisi'nden bir diğer üyesi Barones Natalie Bennett ise protesto hakkının ortadan kalkması halinde "şimdikinden daha da kötü politikalar benimseyen, daha da kötü hükümetlerle" karşı karşıya kalacaklarını söyledi.