20 Eylül 2024 Cuma

İnşaat-İş'i ziyaret eden HDP: Sermaye ve iktidar karşısında organize olalım

İnşaat-İş sendikasını ziyaret eden HDP heyeti, sermaye ve iktidar karşısında örgütlenmenin önemine dikkat çekerek, "Sermaye ve iktidar nasıl organize davranıyorsa biz de o şekilde organize olalım" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay ve milletvekilleri Serpil Kemalbay, Rıdvan Turan, Habip Eksik, işçi sendikaları ziyaretine İnşaat-İş Sendikası ile devam etti.
 
HDP heyetinin gerçekleştirdiği ziyarette 3. havalimanındaki sorunlara ve yaşananlara ilişkin "neler yapılabilir?" üzerinden tartışmalar yürütüldü. İnşaat işkolunda çürüme noktasına doğru hızla ilerlediğini ifade eden Günay Kubilay, "Emek düşmanı bir siyasi iktidar var. Türkiye büyüdükçe işçi cinayetleri de buna paralel olarak büyüdü. Utanç verici bir şekilde iş cinayetlerinde Türkiye dünyada üçüncü Avrupa'da birinci sırada yer alıyor. İş cinayetlerinin en yoğun olduğu en kötü çalışma koşulların olduğu alanların başında ise inşaat işkolu geliyor. İşçilerin de artık ortak bir mücadele sürecini örmekten başka seçeneği yok. Sözün kıymeti kalmadı. Ortada yüzü kızarmayan, her şeyi sermayenin birikimi olarak gören bir mantalite ile yüz yüzeyiz. Bize de çok sıkı bir dayanışma gibi bir şeyden başka bir şey kalmıyor" diye konuştu.
 
TURAN: BİRBİRİMİZİN EKSİKLİKLERİNİ TAMAMLAYALIM
 
"İşveren her şeyin belirleyicisi, işçi ise sıradan bir üretim aracı" diyen Rıdvan Turan da yasaların da bunun önünü açtığını belirtti. Asıl meselenin sermaye ve iktidar karşısında örgütlenmek olduğunun altını çizen Turan, "Yüzbinlerce partili inşaat işçisi var. İşçilerin sendikalara kanalize olması gerekiyor. Siz sendikalar olarak birlikte hareket etmeyi esas alan bir koordinasyon çerçevesinde hareket ederseniz bizim de o koordinasyonları bulmamamız, imkanları oluşturmamız, meclisiyle sokağıyla daha kolay hale gelmeye başlar. Birbirimizin eksiklerini tamamlayalım. Onlar nasıl organize davranıyorsa biz de o şekilde organize olalım" ifadelerini kullandı.
 
KURT: SÜRECİ BİRLİKTE GÖĞÜSLEYELİM
 
İnşaat işçilerinin tarihten bu yana örgütsüz olduğuna dikkat çeken İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt ise "Buna rağmen inşaat patronu çok korkuyor işçilerden. Sınıf için bir şey yapan sendikayı da mahkum ediyorlar. Bu süreci birlikte göğüslememiz gerekiyor" dedi.
 
HDP heyeti 3. havalimanında yaşanan sorunları Meclise taşımaya devam edeceklerini belirterek, Meclis Komisyonu olarak 24 işçinin serbest bırakılmasına yönelik Çarşamba günü Meclis'te basın açıklaması düzenleyeceklerini söyledi. Heyet, düzenleyecekleri açıklamaya ilişkin sendikadan sorunları anlatan bir dosya hazırlamalarını talep etti.