25 Eylül 2024 Çarşamba

Irak: Türkiye iki komutanımızı öldürdü

Türkiye'ye ait SİHA'lar Güney Kürdistan'ın Kelaşin bölgesinde Irak Sınır Güvenlik güçlerine ait bir aracı bombaladı. Bombalamada Irak Sınır Güvenlik Güçleri Bölge Komutanı Zübeyr Hali ile 2. Tugay komutanı Mihemed Reşid hayatını kaybetti.

Türkiye'ye ait Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) Güney Kürdistan'ın Kelaşin bölgesinde Irak Sınır Güvenlik Güçleri 3. Tugayı Komutanı'na ait bir aracı bombaladı.

Bombalanan aracın Irak Sınır Güvenlik Güçleri 3. Tugayı Komutanı Zübeyr Hali'ye ait olduğu bildirildi.

Saldırıda 2. Tugay komutanı Mihemed Reşid, 3. Tugay komutanı Zübeyr Hali hayatını kaybederken, ismi öğrenilemeyen bir sivil de yaralandı.

AFP’ye açıklamalarda bulunan Iraklı yetkili, Iraklı askerlerin PKK ile ordu arasında gerilim yaşanmaması amacıyla bölgede bulunduklarını söyledi.

Türkiye, Güney Kürdistan topraklarında gerçekleştirdiği hava saldırılarında ilk kez Iraklı askerler hayatını kaybetmiş oldu.

Ankara'nın kendi topraklarına müdahalesine karşı çıkan Bağdat daha önce iki kere Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

AKAR'IN ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ
Bu arada Irak makamları, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bağdat ziyaretini iptal etti. Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bağdat'ın perşembe günü yapılması planlanan ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Akar'ın Irak ziyareti kapsamında önce Bağdat'ı ardından da Erbil'i ziyaret etmesi planlanmıştı.

Ayrıca Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin yeniden dışişleri bakanlığına çağrılacağı bildirildi. Hazirandan bu yana Türkiye Büyükelçi'nin dışişlerine üçüncü çağırılışı olacak

IRAK CUMHURBAŞKANI: EGEMENLİĞİMİZİN İHLALİDİR, KINIYORUZ
Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.