19 Eylül 2024 Perşembe

İran hapishanelerinde idama karşı eylem

İdam cezalarını durdurmak için süren "Salı günleri infaza hayır" eylemleri sürüyor. Evin hapishanesindeki kadın tutsaklar Şerîfe Muhamedi ve Pexşan Ezîzî'ye verilen idam cezasını protesto etti, kadın tutsakların sloganları hapishane duvarlarını aştı. 

İran'da politik tutsaklarla birlikte çeşitli suç iddialarıyla hapsedilen tutukluların başlattığı, "Salı günleri infaza hayır "eylemleri 27. haftasında. İdam cezalarının infazının son dönemde artması üzerine tutsaklar 17 hapishanede daha açlık grevine katıldı. Söz konusu hapishaneler arasında Urmiye, Kamiyaran, Tebriz, Saqz gibi hem direniş hem de işkenceyle bilinen hapishaneler var.

Tutsaklar "infazların, işkencenin ve insanlık dışı uygulamaların durdurulması ve grevdeki tutsakların sesi olmalarını" istiyor ve kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıyor. 

Bu hafta Tahran Devrim Mahkemesi 26. Şubesi'nde siyasi tutsak Pexşan Ezîzî'nin idam cezasına çarptırılması protesto edildi. Şerife Muhammedi'den sonra Pexşan Ezîzî'ye idam cezası verilmesinin, Nasim Gholami Simiari ile Werîşe Muradî'nin "vatana ihanet" ile suçlanmasının, kadınlara yönelik çifte baskı ve zulmün devamı olduğunu belirten kadın tutsaklar, "İdam cezası kaldırılıncaya kadar sonuna kadar hep birlikte ve birlik içinde olacağız" şiarıyla eylemi gerçekleştirdi. 

Kadın tutsakların sloganlarının yer aldığı bir video sosyal medyada dolaşıma girdi. Videoda,  "direniş yaşıyor" sloganı atan kadın tutsaklar tüm baskılara ve engellemeye rağmen seslerini dışarıya ulaştırıyor.