23 Eylül 2024 Pazartesi

Irkçılığa uğrayan çocuk gözaltına alındı

İstanbul'da 13 yaşındaki Kürt çocuk, okuldaki öğrenciler tarafından ırkçılığa uğradı, tepki gösterdiğinde ise ırkçı söylemlerde bulunan çocuğun ailesinin şikayetiyle gözaltına alındı.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde yer alan Şehit Murat Taş ortaokulunda 13 yaşındaki bir çocuk, Kürt olduğu gerekçesiyle sınıftaki diğer öğrenciler tarafından ırkçı söylemlere maruz bırakıldı. Öğrenciler, Kürt çocuğa "Sen Kürtsün, teröristsin, PKK'lisin" diyerek aylarca ayrımcılıkta bulundu.

Kürt çocuk uğradığı ayrımcılık sonucu okulu bırakmak isterken, araya giren okul müdürü öğrencileri barıştırdığını iddia ederek olayı kapatmaya çalıştı.

Irkçılık yapan çocuklar daha sonra camlara asılan Türk bayrağını işaret ederek Kürt çocuğa "Bu bizim bayrağımız, sizin değil" dedi. Yaşadığı ırkçılık sebebiyle sinirlenen çocuk tepki göstererek bayrağı çekip yırttı.

Sonrasında ırkçı söylemlerde bulunan çocuk okul yönetimi tarafından okuldan uzaklaştırıldı. Ancak çocuğun ailesi okula gelerek Kürt çocuk hakkında şikayette bulundu. Bunun üzerine okula gelen polisler Kürt çocuğu gözaltına alarak Çocuk Şube'ye götürdü.

Irkçılığa uğrayan çocuk savcılığa çıkarıldı. Savcı çocuğa "Sen Türk değil misin?", "Bu ülkenin suyunu içiyorsun", "Bedavaya yaşıyorsunuz daha ne istiyorsun?" gibi ırkçı sorular yöneltti. Savcı sorgunun ardından 13 yaşındaki çocuğa "yurt dışına çıkış yasağı ve adli yerlere başvurma" adli kontrolü vererek serbest bıraktı.