25 Eylül 2024 Çarşamba

İrlanda İklim Davası sonuçlandı

İrlanda Doğa Dostları, üç yıldır süren iklim davasını kazandı. Mahkemenin nihai kararına göre, mevcut emisyonları azaltma planı yeterli değil ve daha iddialı bir hedef doğrultusunda değiştirilmeli, Ulusal Azaltım Planı'nın 2050'ye kadar geçen süreyi tamamen kapsaması gerekiyor. 

İrlanda Doğa Dostları (FIE), İrlanda İklim Davası (CCI) olarak bilinen davayı kazandı. İrlanda Yüksek Mahkemesi ülkenin mevcut emisyonları azaltma planının yeterli olmadığını ve planın daha iddialı bir hedef doğrultusunda değiştirilmesi gerektiği yönünde karar verdi. 

İrlanda'nın 2015 tarihli İklim Yasası'na göre, İrlanda'nın karbon salımını 1990'daki seviyeden 2050'ye kadar geçen süre zarfında yüzde 80 oranında azaltması gerekiyordu. 

İrlanda Doğa Dostları, planın ne kısa ne de orta vadede salımların azaltılması için tasarlanmadığını belirterek mahkemeye başvuru yapmıştı. Geçen Eylül ayında dava bir üst mahkeme tarafından reddedilmiş, FIE kararı temyize götürmüştü.

Climate Home News'ten Isabella Kaminski'nin haberine göre üç yıldır süren dava karara bağlandı.

'HÜKÜMET ÖNE ÇIKIP ADIM ATMALI'
Mahkemenin verdiği nihai karara göre, Ulusal Azaltım Planı'nın (NMP) 2050'ye kadar geçen süreyi tamamen kapsaması gerekiyor. CCI'nın sözcüsü Clodagh Daly, davayı son derece önemli olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: “Yedi yargıcın vardığı karar hükümetin kısa vadeli taahhütlerini yerine getirmedikçe uzun vadeli vaadlerde bulunamayacağını çok net bir şekilde ortaya koydu. Hükümet öne çıkıp adım atmalı, bu onun yasal zorunluluğu."