23 Eylül 2024 Pazartesi

İşçiler: Adaletsizliğe, ırkçı saldırılara birlikte ses çıkaralım

Genel-İş üyeleri, işçilere yönelik saldırıların iktidarın tekçi politikalarından kaynaklandığını belirterek, "Gün iş cinayetlerine, ırkçı saldırılara, sömürüye, adaletsizliğe birlikte ses çıkarma günüdür" dedi.

DİSK'e bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubesi, işçilere dönük artan ırkçı saldırılar ve iş cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Kadıköy'deki İskele Meydanı'nda açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da eyleme katıldı. Açıklamada, "Yoksulluğa geleceksizliğe son" ve "Sahip olduğunuz her şey işçilerden çaldıklarınızdır" dövizleri taşınarak, sık sık "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Çarklar dönüyor işçiler ölüyor" sloganları atıldı.

İşçiler, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları ve işçiler için yakalarına siyah kurdeleler taktı ve saygı duruşu yaptı.

'YAŞAM HAKKI YOK SAYILIYOR'
DİSK Genel İş İstanbul Anadolu 1 No'lu Şube Genel Sekreteri Cem Karasoy, iş cinayetlerinin sebebinin patronların kar hırsından kaynaklı olduğunu belirtti. 2020 yılının ilk sekiz ayında en az bin 306 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Karasoy, "Bunun en temel sebebi iş cinayetlerini 'fıtrat kader' olarak tanımlayan zihniyettir. Eğer bu ülkeyi yönetenler iş cinayetlerini 'fıtrat', 'kader' olarak nitelendirirse tabiki de bundan güç alan patronlar iş cinayetleri ve iş kazaları sonucunda caydırıcı cezaların verilmeyeceğini bilir ve işyerlerinde işçilerin hayatlarını korumak için gerekli önlemleri almaz" diye belirtti.

'AYNI GEMİDE DEĞİLİZ, SİZİN GEMİ BAŞKA GEMİ'
Pandemi sürecinde zenginler ve fakirler arasındaki farkın bir kez daha ortaya çıktığını dile getiren Karasoy, "Biz işçiler, iş cinayetleri, meslek hastalıkları, Covid-19 gibi yaşam haklarımızı ihlal eden gerçeklerle çalışmak zorunda kalırken, diğer yandan iktidarın tekçi siyaset anlayışı ve savaş politikası ile toplumda yükselttiği ırkçı zihniyetin saldırıları ile karşı karşıya kalmaktayız" dedi. 
 
Sakarya ve Afyon'da Kürt işçilere dönük saldırılara değinen Karasoy, bu saldırıların "iktidarın yarattığı politikalardan" kaynaklandığını ifade etti. Karasoy, "Bu topraklarda toplumun tüm kesimlerinin barışın hakimi olduğu bir ortamda eşit, özgür ve insanca yaşama hakkı vardır. Hani iktidar hep dile getiriyor ya 'hepimiz aynı gemideyiz' diye. Biz diyoruz ki; tüm ezilenler aynı gemideyiz, sizin geminiz başka gemidir. Gün iş cinayetlerine, ırkçı saldırılara, sömürüye, adaletsizliğe ses çıkarma günüdür. Gün eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi ve barış için mücadele etme günüdür" diye konuştu.

'BİZE EKMEK YOKSA ONLARA HUZUR YOK'
HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, işçi cinayetlerinin hat safhaya ulaştığına dikkat çekerek, "Sefaletin doruğa ulaştığı günlerden geçiyoruz. İktidar kendi yandaşlarını zengin ederken milyonlara sefaleti dayatıyor" dedi. Piroğlu, "Bugün Sakarya'da, Samsun'da, Afyon'da yaşanan saldırı bütünüyle Türkiye işçi sınıfına yapılmıştır. Tepkimiz nettir, bize ekmek yoksa onlara huzur yok" dedi.