23 Eylül 2024 Pazartesi

İşçiler fabrikalarda eylemde: Direneceğiz!

DİSK'in aldığı karar üzerine işyerlerinde eylem yapan işçiler, kıdem tazminatı başta olmak üzere haklarına yönelik saldırılara son verilmesini istedi ve uyardı: "Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz"

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Gebze'de bulunan Bosal, Cavo Otomotiv, Kroman Çelik, Arfesan, Arpek, Schneider Enerji, Yücel Boru, Çayırova Boru'da, Tuzla Fontana Kalıp'ta, İstanbul'daki Paksan Makine, Hidro-Mak ve Ejot Tezmak'ta, Mersin'deki ÇİMSATAŞ'ta, Çorlu'da Marmara Galvaniz'de ve daha pek çok fabrikada işçiler basın açıklamları ve eylemler gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamalarda, "Yıllardır defalarca kıdem tazminatına el uzattılar ama işçi sınıfı ayağa kalkınca ellerini geri çekmek zorunda kaldılar. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasbetmek istiyorlar" denildi.

Kıdem tazminatının çocuklarının geleceği olduğunu belirten işçiler, iktidarı uyardı: "Bu teklif yasalaşırsa emeklilikte yaşa takılanlar belirli süreli sözleşmeyle çalışmaya zorlanacak ve daha güvencesiz koşullarda çalışmış olacaklar, kıdem ve ihbar tazminatı olmayacak. Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işveren de üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin emeklilik hakkını da gasbetmiş olacak. Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasbedilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz."