24 Eylül 2024 Salı

İşgalci Türk devletinin saldırılarında 47 kişi katledildi

İşgalci Türk devletinin 4 Ekim günü Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik hava saldırıları devam ediyor. Saldırılarda halka hizmet veren altyapı hizmetleri; elektrik santralleri, su, gaz, petrol istasyonları, sağlık hizmeti veren hastane ve sağlık kurumları, akademiler hedef alındı. Halkın yaşam alanları, köyler, mezralar bombalandı. Saldırılarda şu ana kadar 47 kişi katledilirken, 59 kişi yaralandı.

İşgalci Türk devletinin 4 Ekim günü Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik hava saldırıları devam ediyor. Saldırılarda halka hizmet veren altyapı hizmetleri, sağlık kurumları akademiler hedef alındı. Halkın yaşam alanları, köyler, mezralar bombalandı. Saldırılarda şu ana kadar 47 kişi katledilirken 59 kişi yaralandı.

Saldırılarda, Hastaneler, Fabrikalar, Fırınlar, buğday depoları, gaz istasyonları, petrol kuyular, su istasyonları, elektrik santralleri hedef alındı. Oluşan hasar 2 milyondan fazla insanın hayatını etkiliyor. 5 Ekim günü Kobanê'nin güneyinde yer alan Sirin ilçesinde bir oto tamirhanesine yapılan saldırıda, Ebdurrehman Hesan, Ebdurrehman Hecî, ve Îsmaîl Xelîl yaşamını yitirdi. Aynı gün Kobanê'nin Xirabişk köyünde motosikletle seyir halinde olan iki kişi de saldırıların hedefi oldu. Bu saldırıda, Gilo Şex Elî, Huzeyfe Hiso yaşamını yitirdi.

SALDIRILARDA ÇOCUKLAR KATLEDİLDİ
Aynı gün Hesekê kantonuna yönelik yapılan saldırıda Ednan Ebdî ve Riyad Korekcî şehit düşerken, Qamişlo Kantonuna bağlı Tirbespiyê de ise Mihemed Hisên el Ilêwî şehit düştü. Aynı gün, Qamişlo Kantonu Amûde ilçesine yapılan hava saldırısında 6 İç Güvenlik Güçleri üyesi 1 QSD savaşçısı şehit düşerken 6 İç Güvenlik üyesi ise yaralandı.

6 Ekim günü yapılan saldırılarda ise farklı kentlerde 7 kişi yaralandı.

8 Ekim günü saldırılarda çocuklar hedef alındı. Ayn Îsa'nın Mestûr köyüne yönelik bombardımanda 10 yaşındaki Nadiya El Eyaş ile 9 yaşında ki Elî El Eyaş adlı iki çocuk katledildi. Aynı gün Hesekê kantonunun Zirgan ilçesinde pamuk tarlasında çalışan mevsimlik işçi kadınlar saldırıların hedefi oldu. 4 kadın işçi ve bir çocuk yaralandı.

9 Ekim günü yapılan işgal saldırılarında Derîk-Rimelan ilçesinin Koçerat bölgesindeki Uyuşturucuyla Mücadele Akademisine yönelik hava saldırısında, 29 kişi şehit düşerken 28 kişi ise yaralandı. 10 Ekim günü işgal altında ki Gire Spî Kantonun batısındaki köyler bombalandı. Saldırılarda 65 yaşındaki Emşe Hîlal El Bekar yaşamını yitirirken evli olduğu 70 yaşındaki Mihemed Xelef El Elî  ağır yaralandı.

İSTASYONLARDAKİ MADDİ KAYIP 60 MİLYON DOLARA YAKIN
İşgalciler Dêrik'in Şirikê köyüne yönelik gerçekleştirdiği bombardımanda köylülerin 250 koyunu telef oldu.

Qamişlo'ya bağlı Rimêlan ilçesinde bulunan Siwêdiyê Elektrik ve Gaz istasyonunu ondan fazla kez bombalandı. Yüzde 80 hasar gören istasyon Cizre bölgesinin en büyük elektrik ve gaz ihtiyacını karşılıyordu. Ayrıca üretilen elektrik, su kuyularının çalıştırılmasında kullanılıyordu. Ayn Îsa'nın batısındaki çimento fabrikasına yönelik bombardıman sonucu da fabrikanın elektrik hattı hasar gördü. Hat 100'e yakın köye elektrik sağlıyordu.

Kuzey ve Doğu Suriye Enerji Dairesi Eşbaşkanına göre, saldırılar nedeniyle dört üretim istasyonuna verilen hasar 6 milyon doları bulurken, Siwêdiyê'deki maddi hazar ise 50 milyon dolardan fazla.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) saldırılar boyunca misilleme hakkını kullandı. İşgalci Türk devletine ait onlarca noktaya eylem yaptıklarını açıkladı. QSD onlarca Türk askeri ve çete üyesi öldürüldüğünü kaydetti. Ayrıca Türk ordusuna ait 4 SİHA 2 Şam güçleri, biri koalisyon güçleri tarafından biri ise QSD tarafından düşürüldü.