2 Ekim 2024 Çarşamba

'İslam-Sosyalizm, Bolşevik Devrimi ve Din'

Yazar Osman Tiftikçi'in "İslam-Sosyalizm, Bolşevik Devrimi ve Din" kitabı yayınlandı.

Yazar Osman Tiftikçi'in "İslam-Sosyalizm, Bolşevik Devrimi ve Din" kitabı yayınlandı. Notabene Yayınları'ndan çıkan kitapta, Bolşevik devriminde Müslümanların rolü ve konumları inceleniyor.

Kitapta, Bolşevik devriminin özgül bir alanı, dini alanın nasıl düzenlendiği, dini önyargılara karşı nasıl mücadele verildiği ve bu mücadelenin özellikle Müslüman toplumlarda nasıl geliştiği, ne gibi sonuçlar doğurduğu inceleniyor. Eser, bu alana ilişkin yapılacak çok yönlü tartışmalara kaynaklık eden önemli bir arşiv dökümünü içeriyor ve dönemin birinci el Osmanlıca kaynaklarına başvuruyor.

Müslüman toplumlar, Sovyetler Birliği'nin önemli bir kesimini oluşturuyordu. Müslümanlık, Rusya'da Ortodoksluktan sonra ikinci büyük dindi. Bolşevik devrimi öncesinde Orta Asla halkları göçebe aşiret ilişkileri içinde yaşayan, çok azı okuma yazma bilen, dini önyargoların güçlü etkisi altında bulunan toplumlardı. Sovyet sistemi, tüm eksik ve yanlışlarına rağmen bu toplumları gerçekten laik, okuma yazma sorununu çözmüş toplumlara dönüştürebildi. Bu dönüşüm çok yönlü, karmaşık ve zikzaklar içeren uzun bir süreç sonunda gerçekleşti. Bu süreç siyasi, ekonomik, ideolojik, kültürel, sosyal haklar, kadın hakları alanında verilen örgütlü mücadelelerden oluşuyordu.

Kitap, ağırlıklı olarak bu konuları ele alırken, son bölümde Sovyetlerin çöküşünden sonra ortaya çıkan yeni durumu da inceliyor. Böylece bir yandan Sovyetlerin dinin düzenlenmesi alanında kat ettikleri mesafeler yansıtılırken, diğer yandan bu alandaki eksik ve hatalara da işaret edilerek, çöküşün nedenlerini içeren gelişmelere de ışık tutuyor.

Yazar Osman Tiftikçi'nin daha önce yayınlanmış, "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Burjuvazinin Evrimi", "Osmanlı'dan Günümüze Ordunun Evrimi", "İslamcılığın Doğuşu: Osmanlı'dan Günümüze Türkiye'de Gelişimi", "1960'lardan Günümüze Türkiye'de İslami Hareket", "Said-i Kürdi'den Said-i Nursi'ye Nurcu Hareket ve Kürt Nurculuğu" kitapları bulunuyor.