25 Eylül 2024 Çarşamba

İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları birçok ülkede protesto edildi

Çok sayıda Avrupa ülkesinde İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı eylemler düzenlendi.

İsviçre, YUnanistan, Belçika, İspanya, İtalya, Avusturya ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı eylemler düzenlendi.

İSVİÇRE
İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları İsviçre'nin Cenevre ve Zürih kentlerinde binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Cenevre şehir merkezindeki ana tren istasyonu (Cornavin) yakınında düzenlenen eyleme yağmura rağmen yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

"Filistin'e özgürlük", "Gazze'ye özgürlük", "Katil İsrail" ve "Çok yaşa Filistin" sloganları atan kitle, taşıdıkları çeşitli döviz ve pankartlarla Filistin halkına destek verdi.

YUNANİSTAN
Yunanistan'ın başkenti Atina ve Selanik kentlerinde, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı eylem düzenlendi.

Filistinlilere yönelik saldırılara tepki amacıyla kitle, İsrail'in Atina Büyükelçiliği önünde toplandı.

Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinin derhal son bulması çağrısı yapan eylemciler, "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.

Polis kitleye göz yaşartıcı gazla saldırdı. Çork sayıda kişi gözaltına alındı.

Diğer yandan Selanik kentinde de Filistin'e destek eylemi düzenledi.

BELÇİKA
işgalci İsrail'in Gazze ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı Filistin'e destek vermek için ve Nakba'nın 73. yılı dolayısıyla başkent Brüksel'in merkezindeki Albertin Meydanı'nda yaklaşık 3 binden fazla kişi yoğun yağmura rağmen Filistin bayraklarıyla toplandı.

"Filistin'e ve Gazze'ye özgürlük" sloganlarının atıldığı eylemde İsrail'in saldırıları ve Filistinlilerin evlerinden zorla çıkartılmaları kınandı.

İSPANYA
İspanya'da başkent Madrid başta olmak üzere 20'den fazla kentte düzenlenen eylemlerde, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi.

Filistin bayraklarıyla Madrid'de kent merkezinde yürüyen binlerce kişi, "Yaşasın Filistin", "Katil İsrail", "İşgale son" sloganları attı.

Yaklaşık iki saat süren eylem sonunda okunan manifestoda, "İsrail'in Filistin'deki saldırıları hemen durdurması ve Filistinlilere karşı etnik temizliğin son bulması için uluslararası topluma harekete geçmesi" çağrısı yapıldı.

İTALYA
İsrail'in saldırılarına karşı Filistin'e destek vermek için ve Nakba'nın 73. yılı dolayısıyla başkent Roma'nın merkezinde yaklaşık 5 bin kişi bir araya geldi.

Ellerinde çok sayıda Filistin, İtalya, Pakistan, Tunus bayrakları taşıyan eylemciler sık sık "Özgür Filistin", "Katil İsrail" sloganları attı.

Filistin destekçileri, mitingin ardından Roma'nın simgelerinden Kolezyum'a doğru yürüyüşe geçti.

Roma'nın dışında Bolonya kentinde de İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları protesto edildi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da 4 farklı noktada düzenlenmesi planlanan Filistin ile dayanışma eylemleri, polis tarafından yasaklanmasına rağmen gerçekleştirildi.

Başkentin iki farklı noktasında küçük gruplar halinde düzenlenen gösterilerde, "Özgür Filistin", "Şeyh Cerrah'ı koru", "Irkçılığa karşı birlik" yazılı pankartlar taşındı.

Eylemlerde, Filistin ile dayanışma mitinglerinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi, yerel saatle 12.00'de (TSİ 14.00) Hyde Park'ta toplanarak İsrail Büyükelçiliğine yürüdü.

"Terörist İsrail" ve "Etnik temizliğe son verin" yazılı dövizler taşıyan kitle, Filistin'e özgürlük" sloganları attı.

Saldırıların durdurulmasını, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını ve işgale son verilmesini talep eden eylemciler, hükümetten de İsrail'e verdiği desteği kesmesini istedi.