23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan göçmenlerin sınır dışı kararına tepki

İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına ilişkin Denizli'de düzenlenen eyleme katılan İranlı göçmenler hakkında verilen sınır dışı kararına tepki gösteren İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, bu hukuksuzluktan derhal vazgeçilmesi istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına yönelik düzenlenen eyleme katıldıkları için 4 İranlı hakkında verilen sınır dışı kararına tepki gösterdi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin sadece taraf devletlerin vatandaşları olan kadınlar için değil; sığınmacı, mülteci ve hukuki durumları ne olursa olsun göçmen kadınlar içinde hukuki koruma sağladığı hatırlatılan açıklamada, "Yani çekildik dediğiniz sözleşme ülkedeki tüm kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'lar için hukuki koruma sağlamaktadır. Bu nedenle öğrenmiş bulunuyoruz ki Denizli Merkezefendi ilçesindeki Delikliçınar Meydanı'nda 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesine sahip çıkan kadınların düzenlediği barışçıl eyleme haklarından vazgeçmeyen İranlı mülteci katılımcılara gözaltı yapılmıştır. Katılımcı mülteci kadınlar Esmael Fattahi, Leili Faraji, Zinab Sahabi ve katılımcı olmadığı halde Mohamad Pourekbari'ye gözaltı yapılmış. Kamu düzenini bozdukları gerekçesi ile geri gönderme merkezine sınır dışı edilme talebi ile gönderilmiştir" denildi. 

Anayasa madde 34'te herkesin toplantı ve yürüyüş hakkına sahip olduğu açıklanmakta ve Mülteci olmaları kanunun tanıdığı bu haklardan yararlanamayacağı ya da kanunun uygulanmayacağı anlamına gelmediğinin altı çizilen açıklamada, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. İfade, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü hakkını kullanan mülteciler derhal serbest bırakılmalı, keyfi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Can güvenliği olmayan bu insanlara uygulanan hukuksuzluktan derhal vazgeçilmelidir" ifadeleri kullanıldı.