23 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Tutsak yakınları iki kentte düzenledikleri açıklamalarla hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek tahliye edilmelerini istedi.

Hasta tutsakların yakınları ve hak savunucuları İstanbul ve Ankara'da düzenledikleri eylemlerle hasta tutsaklar Ergin Aktaş ve Abdulalim Kaya'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı, serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 614. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan şube binası önünde gerçekleştirdi. "Ağır hasta mahpus Ergin Aktaş serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Metris R Tipi hapishanesinde tutulan engelli ve ağır hasta tutsak Ergin Aktaş'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

2011 yılından beri tutsak edilen Ergin Aktaş'ın sol elinin dirsekten, sağ elinin ise bilekten itibaren olmadığını, tek başına yaşamını idame ettiremediğini ifade eden Bars, Aktaş'ın engelli olmasının yanı sıra KOAH hastası olduğunu vurguladı.

"Tutuklanmasından itibaren hapishane hapishane gezdirilen Ergin Aktaş, İzmir Menemen R Tipi Hapishanesi'nde sıcak su, hijyen ve havalandırma problemleri olan, penceresi açılmayan tek kişilik bir hücrede uzun süre tutulmuş, bu sürede KOAH ve mantar hastalığına yakalanmıştır. Ergin Aktaş, Metris R Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğinde de tek kişilik odada tutulmuş, üç kişilik odaya geçebilmek için açlık grevi yapmak durumunda kalmıştır" diyen Bars, Aktaş için 2013'den yapılan infaz erteleme başvurularına ilişkin 2013'ten bu yana ATK tarafından 6 ayrı "hapishanede kalamaz" raporu verildiğini ancak Aktaş'ın "tehlikeli" olduğunu iddia eden güvenlik raporu nedeniyle serbest bırakılmadığını söyledi.

Ergin Aktaş'ın tutsak edilmesinin sağlık ve yaşamına ağır risk oluşturduğunu vurgulayan Bars, "614. F oturması kapsamında hasta mahpus Ergin Aktaş ve bütün hasta, yaşlı, engelli mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 486'ncı hafta eylemi için İHD Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Nuray Çevirmen okudu.

Batman M Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan 80 yaşındaki hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, bir basın açıklamasına katıldığı için 5 yıl hapis cezası verilen Kaya'nın prostat ameliyatı olduktan hemen sonra 14 Ekim 2021'de tutuklanarak Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi'ne konduğunu ifade etti.

2021 yılında yüzde 91 engelli raporu verilen Kaya'nın prostat hastası olduğunu, işitme ve görme sorunları yaşadığını, bir böbreğinin iflas ettiğini belirten Çevirmen, demans hastası olan Kaya'nın 1 yıl önce anjiyo olduğunu vurguladı. Cezası ertelenen Kaya'nın 12 Ekim 2022'de tekrar yapılan kontrolle Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "hapishane koşullarında hayatta kalamayacağı" yönünde rapor verildiğini aktaran Çevirmen, Kaya'nın ağır hastalıklarına rağmen 31 Mart 2023'te tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Hapishanesi'ne konulduğunu söyledi.

"Hastalıklarından dolayı Elazığ R Tipi Hapishanesine götürülmüş, burada 1,5 ay boyunca tek başına tutulmuş ve durumu daha da kötüleşmiştir. Tek başına tutulması ve durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi Batman'a tekrar getirilmesi konusunda başvuruda bulunmuş ve yaklaşık 5 ay önce Batman M Tipine getirilmiştir. 31 Ağustos 2023'te Adli Tıp Kurumu 'Cezaevinde kalabilir' raporu vermiştir. Cezaevi idaresi de kocama hali nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalarını yapmıştır" diyen Çevirmen, Abdulalim Kaya'nın derhal serbest bırakılarak tedavisine devam etmesi çağrısında bulundu.