24 Eylül 2024 Salı

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çeken tutsak yakınları, hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve tutsak yakınları, İstanbul ve Ankara'da düzenledikleri eylemlerle hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi 600'üncü F oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Besra Erol serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan 65 yaşındaki hasta tutsak Besra Erol'un durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitiren oğlu Evrim Deniz Erol'un mezarı başına yaptığı konuşma nedeniyle örgüt üyesi olmakla suçlanarak 7 yıl 5 ay hapse çarptırılan Besra Erol'un bel fıtığı, siyatik, yüksek tansiyon ve göz tansiyonu olduğunu belirten Bars, bel fıtığı nedeniyle Erol'un iki kez ameliyat olduğunu söyledi. Besra Erol'un görme duyusunu tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Bars, sürekli hastaneye gidip gelmek zorunda olan Erol'un sevk süreçleri ve hapishane koşulları nedeniyle durumunun ağırlaştığına dikkat çekti.

Besra Erol'un hapishanede tek başına yaşamını idame ettiremediğinin altını çizen Bars, "Verilen cezanın 2/3'ünü tamamlamış bulunan Besra Erol'un hapiste tutulduğu her saniye, sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturuyor. 600. F Oturması kapsamında, ağır hasta mahpus Besra Erol ve bütün ağır hasta tutsakların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Besra Erol serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 472'nci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.

Tokat T Tipi Hapishanesinde bulunan Behçet hastası tutsak Hasan Demirtaş'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Saraç, Demirtaş'ın durumunun hapishane koşullarında daha da ağırlaştığının altını çizdi.

Demirtaş'ın 2 Haziran 2022'de Diyarbakır'dan Tokat'a talebi olmadan sevk edildiğini kaydeden Saraç, "3 ay önce Behçet hastalığının krizleri giderek artmaya başlamış olup ayda iki defa olan krizler her hafta meydana gelmeye başlamıştır. Bunun için hastaneye gitmiş ancak çözüm olarak aldığı ilaç dozu yükseltilmiştir. İlk başta günde 1 hap almasına rağmen bu doz 3 hapa kadar yükselmiştir. Temmuz ayında verdiği kan testlerinde, akciğer değerlerinde eskiye nazaran olumsuz artış görülmüştür" dedi.

Demirtaş'ın yaşamını tek başına idame ettiremediğinin ve hastalığı nedeniyle çok sayıda organında ağır tahribat meydana geldiğinin altını çizen Saraç, "Hasan Demirtaş'ın tetkik ve tedavileri eksiksiz olarak yapılmalı, diyetle beslenmesi sağlanmalı ve sağlık heyeti raporu alınması sağlanarak ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için infazının ertelenmesi için acil olarak girişimlerde bulunulmalıdır" dedi.