20 Eylül 2024 Cuma

İstanbul'da hekimler AKP'nin tasarısına karşı eylem yaptı

AKP'nin meclise sunduğu yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan TTB eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "TTB'nin, sağlık emek örgütlerinin içinde yer aldığı yetkili kişilerle birlikte ihtiyaca göre yeniden bir yasa düzenlemesine gidilmesi gerekiyor" dedi.
İstanbul Tabip Odası, AKP tarafından meclise sunulan "Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı"na karşı Cağaloğlu'nda bulunan Oda binası önünde nöbet eylemi yaptı. Eylemde, mesleğini icra ederken öldürülen hekimlerin fotoğrafları ve fenerler taşındı.
 
TÜKEL: VAROLAN YASADAN FARKI YOK
 
Mecliste görüşülen yasa teklifinin ciddiye alınması gerektiğini belirten TTB eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel,  yasa teklifinin geçmesi halinde Kanun Hükmünde Kararname'lerle (KHK) ihraç edilmiş olan, güvenlik soruşturulması olumsuz olarak dönen hekimlerin çalışma haklarının elinden alınacağını söyledi. Hekimlerin gizlilik gerektiren işler yapmadığına dikkat çeken Tükel, "Hekimler yaptıkları görev, hastalarla kurduğu ilişki meslek uygulamaları bakımından gizliliği gerektiren bir şey yapmadığı için güvenlik soruşturmalarının gündeme getirilmesine en başından karşı çıktık. OHAL sonrası çalışma koşullarının iyileştirilmesini beklerken tam tersi hekimlerin açlığa mahkum edilmesi, hayatta kalmasının zorlaştırılması söz konusu. Bunu kabul etmiyoruz" diye belirtti.
 
Hekimler olarak yasa teklifinin tümünün geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Tükel, "TTB'nin, sağlık emek örgütlerinin içinde yer aldığı yetkili kişilerle birlikte ihtiyaca göre yeniden bir yasa düzenlenmesine gidilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
KÜÇÜKOSMAN: VİCDANA SIĞAN BİR DURUM DEĞİL
 
OHAL ile birlikte birçok sorunun yaşandığını hatırlatan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Küçükosman ise "Yeni mezun hekimin göreve başlaması geciktirildi. Bir kısmı hiç başlayamadı. Bir kısmı mecburi hizmet yapamadığı için diplomasını kullanamadı. Gelen yasa tasarısı bu durumu çok daha kötü bir hale getiriyor. Arkadaşlarımıza deniyor ki; 'Siz bu mecburi hizmet süresinde evinizde oturun. Ağaç kavuğunda yaşayın. Ot yiyin deniyor. Hiçbir yerde çalışamazsınız.' SGK anlaşması olmayan çok az hastanede çalışabilirsiniz. Bunun karşılığı da ucuz emek gücü ya da hiç çalışamamaktır. Diplomanın yok sayılması insan hakları ihlalidir. Vicdana sığan bir durum değildir. meclisteki milletvekillerine sesleniyoruz. Bu vicdansızlığa ortak olmayın" dedi.