8 Ekim 2024 Salı

İstanbul'da Sivas anması: Pir Sultanlar ölmez, direniş sürüyor

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri'nin çağrısı ile Kadıköy İskele Meydanı'nda Sivas katliamında yaşamını yitiren 33'ler anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan eylemde 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta katledilenler anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anma, semah dönülerek devam etti. Ardından okunan basın açıklamasında, 28 yıl önce gerici ve katil bir sürü tarafından planlı ve organize şekilde 33 kişinin katledildiği belirtildi.

Açıklamada, "Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce seyrettiler. Bu insanlık düşmanı katiller kan ve intikam sloganlarıyla katliam için harekete geçerlerken hiçbir devlet gücü onlara değil müdahale etmek, herhangi bir hamle de dahi bulunmadı. Bu katiller planlı bir şekilde teşvik edilip yönlendirildiler. Katliamcı güruh önce etkinliğin yapıldığı Kültür Merkezi'ne saldırdı. Ancak orada bulunan canların direnişiyle püskürtüldüler. Şeriatçı-yobaz katil sürüsü nefret saçarak, sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelip güvenlik güçlerinin gözleri önünde bu barbarca katliamı gerçekleştirdiler" diye belirtildi.

Katillerin korunup kollandığına dikkat çekilen açıklamada, "Kürt halkının inkarından Roboski Katliamına, Ankara gar Katliamından, Suruç Katliamına, Diyarbakır'dan Antep'e kadar sayısını dahi unuttuğumuz katliamları yaşadık, gördük. Milyonlarca insanı açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden bu iktidar Covid-19 pandemisini bahane ederek, insanların özel yaşam alanlarını kısıtlamıştır. Ülkede on binlerce esnaf iflas etmişken, insanlar intihar ederken AKP'nin derdi canlı müzik yasaklamaktır" ifadeleri kullanıldı.

AKP-MHP iktidarının nefret ve inkârcı söylemlerinin yaşamın her alanında sürdüğü vurgulanan açıklamada, "Bu gün çok daha net görüyoruz ki o gün Madımak otelini kuşatan zihniyet, mafyalaşarak ülkeyi kuşatmış durumdadır. Bu nefret ve ötekileştirici söylemlerin bir sonucu olarak HDP İzmir il örgütüne yapılan saldırı sonucuna Deniz Poyraz katledilmiştir. Ama biz Aleviler, biz demokratlar, biz laikler, biz devrimciler, biz yurtseverler asla karanlığa teslim olmayacağız" diye kaydedildi.

Açıklamada, 2 Temmuz günü Sivas'ta yapılacak olan anmaya çağrı yapılarak sona erdi.

2 Temmuz günü 19.30'da İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Kadıköy İskele Meydanı'nda yapacağı açıklamaya çağrı da yapıldı.