2 Ekim 2024 Çarşamba

İstanbul'daki 1 Eylül programı belli oldu

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri Dönem Sözcüsü Beyzade Sayın, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kadıköy Beşiktaş İskelesi'nde olacaklarını açıklayarak, herkesi etkinliğe davet etti. Diyarbakır'da ise insan zinciri oluşturulacak.

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri, Şişli'de bulunan Eğitim Sen 3 Nolu Şube binasında yaptıkları açıklamayla 1 Eylül Dünya Barış Günü programını açıkladı. "Adalet, yaşam, özgürlük için barış" pankartının asıldığı açıklamada İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri Dönem Sözcüsü Beyzade Sayın konuştu.

TİMTİK ANILDI 
Sayın, ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren tutuklu avukat Ebru Timtik'i anarak, "Avukatlar ne yazık ki bu memlekette adalet talebini canıyla ödüyorlar" dedi. Sayın, "Buna toplum olarak tanık oluyoruz. Bundan sonra bu adaletsizliklerin can kayıplarına yol açmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebinin karşılanarak tahliye edilmesi gerekir" diye seslendi. 

'ÇATIŞMALARI DERİNLEŞTİRİYORLAR'
Sayın, yaşanan çatışmaların bedelinin savaşı çıkaranların değil yoksullar ve emekçilerin ödediğine işaret ederek, "Libya'da, Suriye'de ve bölgede yaşanan sorunlar konusunda da emperyalistler ve iktidarlar rant ve paylaşım çerçevesinde oyalama, inkar ve çözümsüzlük politikalarında ısrar ediyorlar. Çatışmaları derinleştiriyorlar. Ekmeğimize, geleceğimize, aşımıza, ormanımıza ve suyumuza göz dikenler bir arada yaşama irademizi de iktidarları için en büyük tehdit olarak görüyorlar" diye konuştu. 

BEŞİKTAŞ İSKELESİ
Söz konusu tablonun tersine çevrilmesinin yolunun eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesinden geçtiğinin altını çizen Sayın, barış uğruna mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Sayın, "Bu uğurda atılacak her adım bizleri barışa olduğu kadar insan olma erdemine doğru da biraz daha götürür.  Çünkü tüm halklarla barış içinde yaşanmasını istemek ve kendi ülkemizde eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadele etmek insan olmanın gereğidir" diye belirtti.

"Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz" diyen Sayın, bu yılki 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün şiarının "adalet, yaşam, özgürlük için barış" olduğunu paylaştı. Sayın, tüm yurttaşları 1 Eylül saat 18.30'da Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde yapılacak etkinliğe davet etti.

DİYARBAKIR'DA İNSAN ZİNCİRİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'da "barış zinciri" eylemi gerçekleştirerek, 4 gün sürecek eylem ve etkinlikler düzenleyecek. Dağkapı'dan Urfakapı'ya kadar oluşturulacak olan "Barış Zinciri" eylemine HDP'li vekiller, yöneticiler ve bölgede bulunan siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri katılacak. Öte yandan Diyarbakır'ın 17 ilçesinde esnaf ve halk ziyaretleri düzenlenecek.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, 1 Eylül Dünya Barış Günü için tüm halkları barışı savunmaları için alanlara çağırdı. 1 Eylül günü etkinliklerinin her yıl Diyarbakır'da büyük bir katılımla gerçekleştiğini söyleyen Uyanık, pandemiden kaynaklı büyük mitingler düzenlenemeyeceğini, bundan kaynaklı da insan zinciri oluşturmayı kararlaştırdıklarını kaydetti. Uyanık , "Bölge halkının, Kürt halkının, Türkiye halklarının barışa olan özlemini haykırmak için 1 Eylül bir vesiledir. 'İnsan zinciri' oluşturmaya karar verdik. İnsan zinciri içinde gerekli yerlere başvuruda bulunduk. Biz halkımızla beraber bu yıl da alanlarda barışı haykıracağız ve taleplerimizi dile getireceğiz" sözlerine yer verdi.