23 Eylül 2024 Pazartesi

İstinaf mahkemesi istismarcı babayı korudu

Adana'da 5 ve 6 yaşlarındaki çocuklarına cinsel istismarda bulunan M.A.K.'ye verilen 35 yıl hapis cezasının istinafta bozulması üzerine tekrar başlayan yargılama Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülüyor. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kadınlar, istinaf makmesinin kararına tepki gösterdi, "Adana Kadın Platformu olarak davanın tarafıyız" dedi.

Adana'da iki çocuğunu istismar eden M.A.K. hakkında verilen 35 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını istismarın tanığı olmadığı gerekçesine dayanarak bozan istinaf mahkemesi, bir çocuk istismarcısını daha koruma altına aldı.

Kararın bozulmasının ardından yerel mahkemeye dönen dosyanın bugün görülen ilk duruşması öncesinde Adana Kadın Platformu açıklama yaptı. Adana Adliyesi taş bina önünde açıklama yapan kadınlar, "Adana Kadın Platformu olarak bizde davanın tarafıyız" dedi.

Adana'da 5 ve 6 yaşlarındaki çocuklarına cinsel istismarda bulunmak suçundan yargılanan M.A.K'ye verilen 35 yıl hapis cezanın istinafta bozulması üzerine tekrar başlayan yargılama Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü.

"Nitelikli cinsel istismar" suçundan açılan davanın karar duruşması 1 Ekim 2020 tarihinde görülmüş iki çocuğuna cinsel istismarda bulunan M.A.K'ye, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 30 yıl, "müstehcen içerik üretmekte çocukların kullanılması" suçundan  5 yıl ve "çocuğun görebileceği yerlerde müstehcenlik" suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

M.A.K.'nin avukatı, karara itiraz ederek, istinafa başvurdu. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Ceza Dairesi'ne götürülen dosya, 35 gün gibi kısa bir süre içerisinde incelenerek 20 Ocak'ta karara bağlandı.

İstismarın tanığı olmadığı ve suçlamaların ispatlanmadığı gerekçeleriyle kararı bozan mahkeme, dosyayı tekrar Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

İSTİNAF MAHKEMESİ İSTİSMARCIYI KORUYOR
Duruşma öncesi Adana Kadın Platformu bileşenleri adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Avukat Sevil Aracı Bek, çocukların birbiri ile tutarlı anlatımları ve sosyal hizmet uzmanlarının çocukların anlatımlarının yaşıtlarının cinsel bilgisinin üzerinde olup, hayal ürünü ya da ezberletilmiş olamayacağını belirtmesine rağmen dosyanın 35 gün gibi kısa bir sürede incelenerek karara bağlanmasına tepki gösterdi.

Kararın tanığın olmamasıyla gerekçelendirilmesine değinen Bek, "Zaten taciz, tecavüz, istismar gibi suçlar özellikle tanıkların olamayacağı durumlarda işlenen suçlardır. Üstelik burada babanın istismarı söz konusu olduğundan tanık olmaması anlaşılabilir bir durumdur. İstinaf Mahkemesi ayrıca dosyaya sanık vekilleri tarafından sunulan ilgisiz her türlü delile de gerekmediği kadar itibar etmiştir. Öyle ki çocukların mutlu göründükleri fotoğraflar dahi istismarın olmadığına delil sayılmıştır. Kadınların yargılandığı dosyalarda sunulan uzman görüş ve mütalaaların asla karara dayanak alınmamasına rağmen, yine bu dosyada sanık vekilleri tarafından uzman görüşü adı altında sunulan mütalaanın gerekçeli kararda yer bulması çifte standarttır" dedi.

YASALAR UYGULANMIYOR
Sanığın son iki haftada bir pedagog eşliğinde çocuklarla şahsi ilişki kurmaya başladığını söyleyen Bek, çocukları teslim ederken annelerine sataşan sanığın, 1 buçuk saat evin önünden ayrılmadığını aktardı. Karakola giden anne B'nin, M.A.K'nin kendisinden önce şikayette bulunması nedeniyle şüpheli olarak ifadesi alınarak hakkında uzaklaştırma tedbiri uygulandığını belirten Bek, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının henüz yürürlüğe girmemiş olmasına ve 6284 sayılı yasanın yürürlükte olmasına rağmen, kadınlar aleyhine uygulamalar anlattığımız örnekte olduğu üzere hız kazanmıştır. Biz biliyoruz ki, İstanbul Sözleşmesi hakkıyla uygulanıyor olsaydı çocukları ve kadınları defalarca mağdur eden yargı süreci bu şekilde işlemez, zanlı hak ettiği cezayı çoktan almış ve çekiyor olurdu. Ancak bildiğimiz bir şey daha var ki, yargı süreci henüz bitmedi. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın tarafları sadece istismar edilen çocuk ve anneleri değil, biz Adana Kadın Platformu olarak davanın tarafıyız” diye konuştu.