23 Eylül 2024 Pazartesi

İsviçre'de Frontex'e karşı referandum yapılacak

İsviçre de "Sınır koruma ajansı Frontex'in finansmanına karşı" toplanan onbinlerce imza ile referandumun yolu açıldı. No Frontex adı altında organize edilen imza kampanyası ile kısa sürede onbinlerce imza toplayan İsviçreliler ve göçmenler hedeflerine ulaştı.

İsviçre'de "AB sınır koruma ajansı" Frontex'e ayrılan bütçeye karşı çıkan halk imza kampanyası başlattı. 62 binden fazla İsviçre vatandaşı imza kampanyasına destek vererek, Frontex'e karşı referandum yolunu açtı.

No Frontex Komitesi Avrupa göç politikasına ve İsviçre'nin bunu ortak finanse etmemesine karşı çıkıyor. Sonbaharda İsviçre federal hükümeti parlamentoda Frontex'i yılda 14 milyon frank yerine 61 milyon frank ile desteklemeye karar vermişti.

Bu kararın ardından oluşturulan No Frontex Komitesi, İsviçre'nin AB sınır koruma ajansına artan mali katılımına karşı bir referandum için imza toplamaya başladı. No Frontex komitesi, Frontex'e verilmesi planlanan ek paranın Avrupa'nın sınırlarını mültecilere tamaman kapatılması anlamına geldiğini ve Avrupa çapında sınırdışı etme uygulamalarıyla mültecilere yönelik insan hakları ihlallerinin artacağını vurguladı.

Özellikle Schengen bölgesi sınırlarında mültecilerin yaşadığı insan hakları ihlallerine işaret eden komite, mültecilere uygulanan işkencelere değindi, sınırdışı edilme uygulamalarına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

On binlerce mültecinin boğulacak, donarak öldüğünü hatırlatan No Frontex Komitesi, bu sayıların artacağını belirtti, Frontex'e ayrılan bütçenin mültecilere yönelik insan hakları ihlallerini arttıracağına işaret ederek imza kampanyası başlattı.

Sosyal medya ve imza stantları ile büyük bir kampanya başlatan No Frontex komitesi 62 binden fazla imza topladı. Toplanan imzaları fedaral hükümet yetkilerine teslim eden komite İsviçre'de referanduma giderek hükümetin Frontex'e ayırdığı maddi desteğin iptal edilmesini istedi.

İsviçre'de oturumu olanların yasal olarak oy hakkı bulunmuyor yalnızca İsviçre vatandaşı olanlar oy kullanabiliyor. Referandum için 50 bin imza toplanması gerekiyorken korona önlemleri ve birçok yasağa rağmen iki ay gibi kısa bir sürede toplanan 62 bin imza ile 15 Mayıs'ta referandum gerçekleşmesi bekleniyor.