24 Eylül 2024 Salı

İTÜ emekçilerinden yemekhanenin özelleştirilmesine karşı eylem çağrısı

İTÜ yönetiminin yemekhaneyi özelleştirmede ısrar etmesine tepki gösteren İTÜ emekçileri, herkesi 5 Ekim saat 12.00'de Ayazağa Kampüsü'nde bulunan yemekhane önünde düzenleyecekleri eyleme çağırdı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) üniversite yönetimi yemekhanenin özelleştirilmesi için ihale sürecini başlatmış ve İTÜ çalışanlarını temsil eden sendikaların ve öğrencilerin uyarılarına rağmen süreci devam ettirmişti.

İTÜ emekçileri ve öğrencileri, yemekhanenin özelleştirilmesine ve fahiş zamlara karşı daha önce yazılı bir açıklamayla tepki göstererek, "Günümüzdeki ekonomik kriz koşulları, temiz, güvenli ve sağlıklı beslenme olanaklarının zorluğu düşünüldüğünde İTÜ yönetiminin bu girişimi, tüm öğrenciler ve çalışanlar tarafından büyük bir endişe ve tepki ile karşılanmıştır. Yemek hizmeti özelleştirilen diğer üniversitelerdeki; yemekten faydalanmayı bırakma, sağlık sorunları, toplu zehirlenme, fahiş fiyatlandırma, muhatapsız kalma vb. sayısız olumsuz sonuç ortada iken; kendi işçileri ile yemeğini yapan İTÜ'nün de bu yanlışa düşmesini kabul etmek mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Emekçiler ve öğrenciler, yemekhane ihalesinin iptal edilmesini ve bu ihalede ısrar edilmesi halinde yemekhaneyi boykot edeceklerini duyurmuştu.

İTÜ yönetiminin özelleştirmede ısrar etmesi üzerine İTÜ emekçilerini temsil eden sendikalar Tez Koop-İş, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, UNİPERSEN ve Eğitim İş, yaptıkları açıklamayla eylem çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Bizler İTÜ'de görev yapan, işçi, akademik, idari personel temsilcisi sendikalar ve öğrenciler olarak, özelleştirme yapılması durumunda yaşanacak olumsuzlukların farkındayız; ülkemizde yaşanmakta olan ağır ekonomik koşullar altında, yeni bir pandemi riskinin kapıda olduğu bugünlerde yemekhanemizin özelleştirilmesi İTÜ mensuplarına yarar değil zarar getirecektir. İTÜ'de yemekhanemizin satılması kararından vazgeçilmesini, ihale sürecinin derhal durdurulmasını, kamusal ve Anayasal bir sosyal hak olan işyerinde sağlıklı ve nitelikli yemek hakkımızın bugüne kadar olduğu gibi İTÜ tarafından kendi personelimiz eliyle güvenli bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İTÜ emekçileri, herkesi 5 Ekim Perşembe günü saat 12.00'de İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde bulunan yemekhane önünde yapacakları eyleme çağırdı.