25 Eylül 2024 Çarşamba

İZDENİZ işçileri Limter-İş Sendikasına üye olmak için harekete geçti

İZDENİZ AŞ'de kaptan ve gemi çalışanları DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası'na üye olmak için harekete geçti. Toplantıda konuşan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, amaçlarının işçilerin iradesi ve işçilerin katılımı ile emekçilere ekonomik, sosyal ve iş güvenliği anlamında insani ve kabul edilebilir koşullar sağlamak olduğunu söyledi.

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, İZDENİZ AŞ'de kaptan ve gemi çalışanları ile üç ayrı toplantı gerçekleştirdi.

Karşıyaka'da gerçekleştirilen toplantıya DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, Başkan Vekili Levent Akhan, Genel Sekreteri Hakkı Demiral, Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan, Genel-İş Sendikası 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ve avukat İmdat Ateş katıldı.

Gün boyu süren toplantıya katılan uzun ve yakın yol kaptanlar, uzunyol başmühendisler, yakın yol çarkçılar, gemiciler, yağcılar, çim, temizlik ve büro görevlileri, Türkiye Deniz İşçileri Sendikasına isyan ederek Limter-İş sendikasına geçmek istediklerini dile getirdiler.

İŞÇİLER: SENDİKA BİZE SAHİP ÇIKMADI
Yaklaşık 150 civarında işçinin katıldığı toplantıda konuşan işçiler, bağlı bulundukları sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını, işçi sağlığı iş güvenliği tedbirlerinin hiçe sayıldığını, çalışma saatleri içinde her türlü mobbinge uğradıklarını, aile hayatlarını kalmadığını, sosyal yaşantılarının bittiğini, keyfilikler olduğunu, seslerinin belediye başkanına ulaşmaması için her yolun denendiği eleştirisinde bulundular. İşçiler, yaşadıkları sorunlardan kendilerine sahip çıkmayan sendikanın sorumlu olduğunu söylediler.

DİSK'TEN İŞÇİLERE GÜVENCE
Toplantıda konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK'in 22 belediyede örgütlü olduğunu, Güvenlik-Sen, Sosyal-İş gibi sendikalarla Ege Bölgesinde sendikal mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. Limter-İş Sendikasının da işçilerin daveti üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdığını ifade eden Sarı, "Önemli olan işçinin iradesi doğrultusunda karar vermesidir. DİSK'te yer almak isteyen işçilerin her zaman yanındayız. Sendika değiştirme konusunda bir baskının olacağını düşünmüyoruz ve olması durumunda buradan açıkça ilan ediyorum ki her türlü baskıyı göğüslemeye hazırız. Ben de DİSK adına burada size bu güvenceyi vermeye geldim" dedi.

SENDİKAMIZI TERCİH EDERSENİZ TOPLU SÖZLEŞME İMZALARIZ
Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ise amaçlarının işçilerin iradesi ve işçilerin katılımı ile emekçilere ekonomik, sosyal ve iş güvenliği anlamında insani ve kabul edilebilir koşullar sağlamak, halka kaliteli hizmetler sunmak olduğunu vurguladı. İşçileri Limter-İş sendikasına üye olmaya davet eden Saygılı, "Biz Limter-İş Sendikası olarak, çoğunluğu sağladığımızda, toplu sözleşme döneminde İZDENİZ A.Ş'de sözleşme yaparız. Burada yüzde 51 sağladığımız koşullarda, 90'ıncı madde ve ILO sözleşmeleri gereği bizim toplusözleşme yapmamızın önünde bir engel yoktur. Engel çıkarır, işçilerin iradesini yok saymaya kalkarlarsa, bu engelleri aşarız. Önemli olan sizin evet demenizdir. Her türlü sorularınızı bize sorabilirsiniz. Her sorunuzun cevabını açık, dürüstçe ve samimi olarak bizden alabilirsiniz. Sizler karar verdiğinizde, belediye başkanının işçilerin iradesine karşı çıkacağını düşünmüyoruz" dedi.

TEMSİLCİLİK, SONRA DA ŞUBE AÇACAĞIZ
Bundan sonra yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler veren ve görüşmedik işçi bırakmayacaklarını, herkese hem sendikalarını hem de tüm hukuki süreçleri anlatıp bilgi vereceklerini ifade eden Saygılı şunları söyledi: "Biz burayı İstanbul'dan yönetmeyeceğiz. İlk başta yerini belirlediğimiz gibi temsilcilik açacağız. Toplu sözleşme yapmaya başladığımız zaman şubemiz olacak. Sorunları yerelden çözeceğiz."

BİZİM İÇİN ÜCRET KADAR SOSYAL HAKLAR VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİDİR
Ülkemizde sendikacılığın patron gölgesinde ya da sadece ücretler için yapılmasının işçi sendikacılığına büyük darbeler vurduğuna dikkat çeken Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Saygılı, "Ülkemizde sendikaların en önemli sorunlarından biri de sendikaların sadece para peşinde koşmasıdır. Onu da doğru dürüst yapamıyorlar. Herkes şunu bilmeli ki, biz sadece para peşinde koşan sendika değiliz. Birincisi iş sağlığı ve iş güvenliği bizim için çok önemlidir. İşçilerin herhangi bir uzvunu kaybetmesinin bir para karşılığı yoktur. İşçinin ölümünün bir karşılığı yoktur. İkincisi sosyal haklar bizim için çok önemlidir. Çalışma saatleri, çalışma koşulları, tatiller, çay saati, stressiz ortamın sağlanması gibi… Gemiyi yöneten insanı strese sokarsanız, kazalara davetiye çıkarırsınız" şeklinde konuştu.

GELİN İŞÇİLERİN ÖNÜNDE BİRLİKTE KONUŞALIM ÇAĞRISI
İşçilerin sendika değiştirmek istemesi karşısında işçilere ve sendikalarını engellemek için iki yola başvurulduğuna dikkat çeken Saygılı, "Bir taraftan işçiler ablukaya alındı. Toplantılarımızı engellemek istiyorlar. Akıllarınca işçileri korkutmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan da yalan ve dedikodu üretiyorlar. Bir sendika, işçilerin sendikamızın toplantısına katılmasından ve dinlemesinden niye korkar? Çağrı yapıyoruz, gelin işçileri toplayıp birlikte anlatalım. İşçiler sahip çıkmadığınız ve yalnız bıraktığınız için sizi istemiyor. Neden bu kadar burada kalmak için ısrar ediyorsunuz" dedi.

LİMTER-İŞ MÜCADELESİ İLE SERİ İŞ CİNAYETLERİNİ ÖNLEDİ
İşçilerin soruları üzerine Limter-İş sendikasının tarihini incelemelerini de tavsiye eden Saygılı, "Verdiğimiz mücadele ve yürüttüğümüz kampanyalarla seri iş cinayetlerini önledik. Taşeron işyerlerinde sigortasız çalışmaları önledik. Ağır iş kolu sayılan işkolumuzda 2008 yılında uygulandığı gibi, fiili hizmet zammının uygulanması, yani bizim iş kolunda adaşlarımızın 3-5 yıl önce emekli olmalarının sağlanması için 6 aydır tersane önlerinde kampanya yürütüyoruz. Her yerde işçi sınıfına sahip çıkmak bizim temel ilkemizdir" diye konuştu.

LİMTER-İŞ SENDİKASINA DAVET
Genel Başkan Kanber Saygılı'nın konuşmalarının ardından, sendika avukatı İmdat Ataş tek tek işçilerin sorularını cevaplayıp, kendi iradeleri ile Limter-İş sendikasına katılmaları durumunda izlenecek hukuku yollar konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi. Yine, Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan, Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral ve Genel Başkan Vekili Levent Akhan çeşitli örnekler vererek, sorunların çözümü için işçileri Limter-İş sendikasına davet ettiler.