2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir, Diyarbakır ve Van'dan seslendiler: Çocuklarımızı biz tedavi edelim

İzmir'de 39, Diyarbakır'da 142, Van'da ise 110. gününe ulaşan Adalet Nöbetleri'nde tutsak yakınları, "Çocuklarımız ya katlediliyor ya cezaevlerine atılıyor" dedi. İktidara seslenen tutsak yakınları, "Tedavi etmiyorsunuz tahliye edin biz tedavi edelim" ifadelerini kullandı. 

Hasta ve infazı yakılan  tutsakların yakınlarını adalet mücadelesi sürüyor. Diyarbakır, Van ve İzmir'de Adalet Nöbeti'ne başlayan aileler, hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerinin bir kez daha altını çizdi. 

İZMİR
İzmir'de Adalet Nöbeti 39. gününe ulaştı. Bugünkü nöbeti Adliye önünde yapmak isteyen tutsak yakınları polis ablukaya alındı, nöbet engellenmek istendi. Aileleri GBT adı altında taciz eden polis, eylemin yasal olmadığı iddiasıyla aileleri alandan ayrılmaları için tehdit etti .

'ÇOCUKLARIMIZI KAÇ YILDIR GÖRMÜYORUZ'
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şube yöneticilerinin gelmesiyle adliye önünde açıklama yapıldı. Söz alan tutsak yakını Medine Kaymaz, kendilerine yönelik engellemeleri kabul etmediklerini belirterek, yasakçı politikaları kınadı. Kaymaz, barış anneleri olduklarını vurgulayarak, "Herkes için barış istiyoruz. Evlatlarımız cezaevlerinde ölüme terk ediliyor, katlediliyor. Pandemiden kaynaklı kaç yıldır evlatlarımızı göremiyoruz. Hasta olan tutukluların tedavisi yapılmıyor. Çocuklarımız ya katlediliyor, ya da cezaevlerine atılıyor. Artık yeter bu zulüm. Evlatlarımızı tahliye etsinler" dedi. 

"Ömrümüz cezaevi kapılarının önünde geçti" diyen Kaymaz, "Çocuklarımızın bir an önce tahliye edilmesini hak, hukuk ve adalet talebimizin duyulmasını istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilinceye kadar her gün başka bir yerde eylemde olacağız" ifadesinde bulundu.  

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da da Adalet Nöbeti 142. gününde Adli Tıp Kurumu (ATK) önüne taşındı. Açıklamaya, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üyeleri katıldı.

'BİZE DESTEK VERİN'
Tutsak yakını Herdem Merwani, eylemlerinin büyük bir güç ile devam ettiğini belirterek, her yerde adalet taleplerini dile getirdiklerini söyledi. "Talebimizin yerine getirilmesini bırakalım, muhatap bile bulamıyoruz" diyerek yaşananlara dair tepkisini dile getiren Merwanî, "Muhatabımız Adalet Bakanı'dır ancak onu da göremiyoruz. Aylardan beridir destek talep ediyoruz. Tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına çağrımızdır, gelin bize destek verin" diye konuştu.

'SADECE ÇOCUKLARIMIZ TEDAVİ EDİLSİN İSTİYORUZ'
Her yerde adaleti haykırdıklarını vurgulayan tutsak yakını Nazime Boltan ise, "Sadece çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Ancak yerine getirilmiyor. Hasta tutsakların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Yeter artık çocuklarımızın tedavisini yapmıyorsunuz. Bırakın tedaviyi biz yapalım" ifadelerini kullandı.

Nöbet sloganlarla sona erdi

VAN
Van Barosu'nda süren Adalet Nöbeti'ni 110. gününde Van F Tipi Hapishanesinde tutsak Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur ve Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesindeki Sinan Karel'in annesi Zeynep Dayan sürdürdü. Nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Şadiye Kızıltoprak, Bahattin Karaman ve Zeynep Kaya, HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ve yöneticileri ziyaret etti.

'BU ADALETSİZLİK VE HUKUKSUZLUK SON BULMALI' 
HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarını hatırlatıp tecridin tüm hapishanelere yayıldığını söyledi. Karakoyun, "Tecrit yaşamın her alanına sirayet etmiştir. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluk son bulmalıdır" dedi. Diyarbakır, İzmir ve Van'da adalet talebiyle başlatılan eylemlere dikkati çeken Karakoyun, ancak iktidarın taleplere karşı kayıtsız olduğu eleştirisinde bulundu. Hapishanelerde yaşanan hukuksuzluklara karşı toplumun ses çıkarması gerektiğini de belirtti.

Hasta tutsaklara da değinen Karakoyun, şöyle devam etti: "Cezaevlerinde çok yoğun hak ihlali yaşanıyor ve bunu da tüm Türkiye biliyor. Aysel Tuğluk başta olmak üzere bini aşkın hasta tutuklu bulunuyor. Tedavileri engelleniyor ve her an acı bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz. Cezaevlerinde yaşanan zulüm bir an önce son bulmalıdır. Yetkililer, bir an önce sorumluluklarını yerine getirmelidir. Aysel Tuğluk başta olmak üzere bir an önce tüm hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır."