24 Eylül 2024 Salı

İzmir ve Dersim'de Yahya Yakut'un akıbeti soruldu

İzmir ve Dersim'de Cumartesi Anneleri'ne destek için sokağa çıkan hak savunucuları gözaltında kaybedilen Yahya Yakut'un akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir ve Dersim şubeleri, Cumartesi Anneleri'nin 965'inci hafta eylemine destek için basın açıklaması düzenledi.

İZMİR
Konak eski Sümerbank önünde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra Hasan Ocak'ın ailesi de katıldı.

"Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını Günay Gün Bilici okudu.

DERSİM
Dersim'de destek eylemi Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleştirildi. "AYM kararı uygulansın! Galatasaray ablukası kaldırılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Nilüfer Akdağ okudu.

YAHYA YAKUT'UN AKIBETİ SORULDU
Yapılan eylemlerde 5 Eylül 1993'de gözaltında kaybedilen Yahya Yakut'un akıbeti soruldu.

Ortak açıklamada, Türkiye'de yüzlerce insanın devlet politikası sonucu olarak gözaltında kaybedildiği belirtildi. Bu kaybetmelerin cezasızlık politikalarıyla üstünün kapatılmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, "Kayıpların izini sürenler ise hukuksuz yasaklamalar, polis şiddeti, gözaltılar, soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakıldı" denildi.

23 yaşındaki Yahya Yakut'un Mardin'in Dargeçit ilçesindeki Altınoluk köyünde yaşadığı ve korucu olmayı reddettiği için sürekli tehdit edildiği belirtildi. Yakut ailesinin bu nedenle köyü terk ettiği belirtilen açıklamada, Yahya Yakut'un inşaat işinde çalışmak üzere Konya'ya doğru yola çıktığı ve Midyat Otogarı'nda silahlı sivil giyimli, kar maskeli kişiler tarafından kimliğinin istendiği belirtildi.

OTOGARIN ORTASINDA GÖZALTINA ALINDI
"Kimlik kontrolü sonrası 'ifade vermek için bizimle geleceksin' denildi. İfade vermesini gerektirecek bir durum olmadığı için Yahya Yakut gözaltına direndi. Ancak şiddet uygulanarak zorla gözaltına alındı. Olay otogarda bulunan çok sayıda kişinin gözleri önünde gerçekleşti. Yahya Yakut'un gözaltına alındığını haber alan eşi ve annesi Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığına ve Midyat Jandarma Karakoluna başvurdu, ancak bir sonuç alamadı. Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri dilekçenin ise işleme konulup konulmadığını bile öğrenemediler. Yahya Yakut'tan bir daha haber alınamadı" denilen açıklamada, Yahya Yakut'un akıbetinin açığa çıkartılması talebi yinelendi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Kaç yıl geçerse geçsin; Yahya Yakut için tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan ve kayıtlarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."