23 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de, 'kadın mücadelesi engellenemez' eylemi

Diyarbakır'da gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılmasını isteyen İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, kadınların gücünü dayanışmadan aldığının altını çizdi. Kadınlar bir kez daha ne hayatlarından ne kazanılmış haklarından ne de İstanbul Sözlemesi'nden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Karşıyaka çarşıda bir araya gelerek Diyarbakır'da sabaha karşı yapılan eş zamanlı ev baskınlarında 22 kadının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Eylemde, "Gözaltılar serbest bırakılsın. Kadınları değil katilleri yargıla. Kadın mücadelesi engellenemez" ve "Kadınlar Birlikte Güçlü" pankartları açıldı. 

Basın metnini okuyan Mehtap Alişan ve Mübera Ünsal, gece yarısı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin ardından çok sayıda kadının katledildiğini, kadın katliamlarına karşı sokağa çıkan kadınlara yönelik uygulanan işkenceyi hatırlattı. 

Mehtap Alişan, Rosa Kadın Derneği'ne 5 Nisan günü sabaha karşı kapısı kırılarak baskın yapıldığını anımsattı ve "Tüm evrak ve dökümanlarına el konuldu. Oysa ki yakın zamanda dernek zaten rutin denetimden geçecekti. Amaç neydi peki? Derneği ve faaliyetlerini terörize etmek, eylem ve etkinliklerini engellemek tabi ki. Bir yandan da eşzamanlı ev baskınları yaparak 22  kız kardeşimizi gözaltına aldı ve dosyaya gizlilik kararı koydu. Çünkü açıklayacağı gerekçeler suç  kapsamına girmiyordu" dedi. 

ALİŞAN: KADIN MÜCADELESİ EVRENSELDİR 
Gözaltına alınan kadıların yaptığı gibi daha fazla kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceklerini söyleyen Alişan, "Bu yüzden  ilk hedef yine Kürt kadınları oldu. Yine Denizli'de 'İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz!' eylemine katıldıkları gerekçesiyle 4 İranlı mülteci arkadaşımız 'Kamu düzenini bozmak' gerekçesiyle gözaltına alındı. Mülteciler hakkında sınır dışı kararı verildi. İktidarın rkçı, ayrımcı ve kadın düşmanı yaklaşımı burada bir kez daha karşımıza çıkıyor. Kadın mücadelesi, yaşam mücadelesi yürüttüğü için baskı, zulüm gören hiçbir kız kardeşimiz yalnız değildir, direnişleri direnişimizdir. Kadın mücadelesi evrenseldir dili, inancı, rengi ne olursa olsun" ifadelerini kullandı. 

ÜNSAL: GÜCÜMÜZÜ BİRLİKTELİĞİMİZDEN ALIYORUZ
Mübera Ünsal ise şöyle konuştu: "Şunu iyi bilin ki,bunlar son çırpınışlarınız. Artık ayrıştırıcı politikalarınız biz kadınlar üzerinde işe yaramıyor. Bizler yaşamak için kendimize ve birbirimize güvenmeyi, dayanışmanın önemini bizzat deneyimleyerek öğrendik. Birbirimizin acılarını, sevinçlerini yüreğimizin en derinliklerinde hissedebiliyoruz. Sözde değil özde bir kadın yoldaşlığı, duygudaşlık bizimkisi. Bunu anlamaya ne aklınız ne de yüreğiniz yetebilir! Bu birlikteliği, bırakın son zamanlarını yaşayan bir iktidarı, hiçbir erkek egemen ittifak bozamaz. Tüm kararlılığımızla, inancımızla,birlikteliğimizle şiddetsiz, özgür, eşit ve demokratik bir yaşamı inşa edinceye kadar,bir kişi daha eksilmeyene kadar mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımıza, hayatlarımıza, kazanımlarımıza ve birbirimize sahip çıkıyoruz. Bir kez daha tekrar edelim; gücümüzü birlikteliğimizden ve dayanışmamızdan alıyoruz, birlikte güçlüyüz. Yaşasın kadın dayanışması."