21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de Mahsa Amini için eylem: Birbirimize destek olalım

İzmir'de Mahsa Amini için düzenlenen eylemde söz alan İranlı bir kadın, İran'da çok uzun yıllardır kadın ve insan haklarının olmadığını kaydetti. Herkesin dinini istediği gibi yaşayabileceğini ancak kimsenin kimseyi islam adına öldüremeyeceğini vurgulayan İranlı kadın, "İran'da ve tüm dünyada kadınların sesi olalım, ‘kadın dayanışması yaşatır diyelim'" çağrısı yaptı. 

İran'da kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle polisin gözaltında katlettiği Mahsa Amini (Jîna Emînî) için kadınlar İzmir'de sokağa çıktı. Cumhuriyet Meydanında buluşan çok sayıda kadın Amini'nin fotoğraflarını taşıdı ve İranlı kadınların mücadelesinde sembol haline gelen beyaz tülbentler açtı. 

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. 

İRANLI KADIN: KİMSE İSLAM ADINA BİRİNİ ÖLDÜREMEZ
Eylemde söz alan bir İranlı kadın, ülkede yaşanan ihlalleri hatırlattı. Yıllardır İran'da kadın hakları ve insan haklarının ihlal edildiğinin altını çizen İranlı kadın, İslama karşı olmadıklarını söyledi ve şöyle devam etti: "İslamifobi konusu yok. Sadece biz laik bir ülke istiyoruz. Herkes kendi dinini yaşayabilir ama özgürlük istiyoruz kimse zorla birisine islam kurallarını yaşatamaz. Üzerinde böyle hak ihlali yapamaz islam adına."

İran'da ve dünyanın her yerinde kadın dayanışmasını yükseltmek ve kadınların sesi olmak gerektiğini kaydeden İranlı kadın, "Birbirimize destek olalım, ‘yaşasın kadın dayanışması diyelim'" çağrısı yaptı. 

İranlı kadının konuşması, "İranlı kadınlar yalnız değildir" sloganıyla karşılandı .

PİROĞLU: MAHSA'YI KATLEDEN İRAN POLİSİNİN ZİHNİYETİ BURADA HER GÜN KADINLARI KATLEDİYOR
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da kısa bir konuşma yaptı. Mahsa Amini'nin İran'da polis tarafından katledildiğini ancak Türkiye'de de her gün erkek egemen zihniyetin kadınları katlettiğini ve kadın katillerinin serbest bırakıldığını hatırlattı. Piroğlu, bu zihniyete karşı olanların ise doğrudan devletin zor aygıtları ve baskı güçleriyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. 

"Kadınlar özgürleşmeden kimse özgürleşmeyecek" diyen Piroğlu, Ortadoğu, Mezopotamya ve Anadolu'da özgürlük için başta Kürt halkı olmak üzere ezilen ulusların üstündeki şiddetin sona ermesi gerektiğini ifade etti. 

Piroğlu, devletlerin kadına ve Kürt halkına yönelik bu şiddetten cesaret aldıklarını söyledi ve mücadele çağrısı yaptı. 

ANISINA MUMLAR YAKILDI
Konuşmaların ardından Mahsa Amini anısına eylem alanına mumlar yakıldı. 

Polis, eylem sonrası konuşma yapan İranlı kadını gözaltına almak istedi. Kadınlar ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu engel oldu.