19 Eylül 2024 Perşembe

JKŞ '3 Ağustos' gündemli toplantı düzenledi

JKŞ 3 Ağustos Katliamı Gündemli Toplantı Düzenledi 3 Ağustos Şengal Fermanı'nın yıl dönümünde JKŞ kadınlarla toplantı gerçekleştirdi. Etkinlikte erkek egemen sistemin kadın bedeni üzerinden "namus" ve "onur" kavramlarıyla kadınları tahakküm altına almak istediği kaydedilen toplantıda, kadınların yaşadığı şiddetin nedenlerinden birinin aşiret ve gelenekler olduğu dile getirildi. Toplantıda tüm kadınlara örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yapıldı, "Jin, jîyan, azadî sloganı ile erkek egemen sistemleri yıkalım" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) 3 Ağustos Şengal katliamının 10. yılında bir etkinlik düzenleyerek katledilen Êzidîleri andı. TKŞ kurumunda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ile başladı.

Arap kadınların yoğunlukta katıldığı etkinlikte CKŞ sözcüsü Destan Serhed söz aldı. Katledilen, tacize, tecavüze uğrayan ve köle pazarlarında satılan binlerce kadın ve çocuğu anarak başlayan Destan Serhed, erkek egemen sistemin varlığını, kadınlar üzerinden yürüttüğünü söyledi. Aşiret, din, gelenek ve ananeler üzerinde şekillenen Ortadoğu toplumunda kadınların erkek egemen sistemin şiddetine maruz kaldığını vurgulayan Destan Serhed, "Kadınlara bu sistem karşısında susmak öğretiliyor" dedi.

Kadın bedeni üzerinden "namus" ve "onur" kavramlarıyla kadınların üzerinde tahakküm kurulmak istendiğini söyleyen Destan Serhed, DAİŞ çetelerinin din adı altında Şengal'e saldırdığını, Şengelli kadınları seks kölesi yaptığını anımsattı. Êzidî kadınların müslümanlığa zorlandığını, karşı gelenlerin ise pazarda köle olarak satıldığını söyleyen Destan Serhed, 14-15 yaşındaki binlerce genç kadının tecavüz işkencesine maruz kaldığını ve köle pazarında satıldığını ifade etti. 

'İRADE BİRLİKLE İNŞA OLUR'
Acılarla mücadele etmek için kazanımları güçlendirmek gerektiğini belirten Destan Serhed, "Doğrudur biz bir taraftan bunun acısını yaşıyoruz, ama diğer taraftan kazanımlarımızı görmeliyiz ve onlardan güç almalıyız. Ancak bu şekilde bu acı karşısında intikamımızı alabiliriz. DAİŞ'in yenilgisi Baxoz'da kadın komutanlığının öncülüğünde gerçekleşmesi, kadınların siyasi, askeri ve toplumsal alanda yer alması DAİŞ saldırılarına cevap olmuştur. Bugün burada hazır olan bütün kadınların bilmesi gerekir ki irade birlikle inşa olur" dedi.

Kadınların birleşerek seslerini dünyaya duyurabileceğini ifade eden Serhed "Jin, jîyan, azadî sloganı ile erkek egemen sistemleri yıkalım" dedi.

Serbest kürsüyle devam eden etkinlikte Şengal katliamını anlatan sinevizyon gösterildi. Etkinlik "Jin, jîyan, azadî" sloganı ile son buldu.