21 Eylül 2024 Cumartesi

JKŞ 'kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek' kampanyası başlattı

JKŞ, 25 Kasım kadar sürecek, "Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" başlıklı kampanyanın duyurusunu yaptı. Komünist kadınlar, işgale, sömürgeciliğe, kadına yönelik şiddete ve emek sömürüsüne karşı kadın kazanımlarını büyütmek için örgütlenme ve mücadele çağrısı yaptı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü öncesinde "Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" başlıklı kampanya başlattı.

Komünist kadınlar, kampanya çalışmalarına ilişkin Kobanê ve Qamişlo'da basın açıklamaları, Dirbêsiyê'de ise ev toplantısı gerçekleştirdi.

'ATAERKİL ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELT'
Kobanê'de Özgür Kadın Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında "Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" yazılı pankart ile kadına yönelik şiddete ilişkin fotoğraflar taşındı. Kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Jin jiyan berxwedan" sloganları attı.

JKŞ adına açıklama yapan Bahar Mistefa, dünyayı savaş alanına çeviren kapitalist ve emperyalist güçlerin kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı yaptığını dile getirdi, "Kapitalizmin tarihi aynı zamanda kadının köleleşmesinin tarihidir" dedi. Kadınların erkek egemenliğine karşı mücadelesiyle bu tarihte yer aldığını vurgulayan Bahar Mistefa, "Bugün kendi çıkarları doğrultusunda dünya ezilen halklarını savaşa sürükleyen politikalara karşı ilk başta kadınlar örgütlenmeli ve savaşmalıdır" diye konuştu.

Bahar Mistefa komünizmin özgür ülke ve kadın eşitliği anlamına geldiğini dile getirdi, komünizm için mücadelenin kadın özgürlüğü için mücadele olduğunu söyledi. Bahar Mistefa şöyle konuştu; "JKŞ hem devrime sahip çıkıyor, hem de sosyalizm için savaşıyor. JKŞ saflarında antikapitalist, antisömürgeci ve özgürlük isteği bilinciyle örgütlen. Devlet, baba, ağabey ve sevgili görünümüyle karşına çıkan ataerkil zihniyete karşı mücadeleyi yükselt."

Kadınların şiddete ve işgale karşı mücadeleyi büyüttüğünü dile getiren Bahar Mistefa açıklamanın devamında şu çağrıyı dile getirdi: "Kadın örgütlülüğünü ve özsavunmasını büyütmek, kazanımlarımızı koruyup büyütmek, kadın devriminin bize verdiği yasal hakları bir güç haline getirmek, devrimimizi evlerin içerisine taşıyarak toplumsal erkek egemen zihniyet ile mücadele etmek özgürlüğün çıtasını daha fazla yükseltmektir."

'KADININ ÇIĞLIĞI DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜĞÜ HAYKIRIYOR'
Qamişlo'da JKŞ üyeleri, Efrîn Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar, "Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" yazılı pankart taşıdı.

JKŞ adına açıklamayı okuyan Mizgin Hurşit, 21. yüzyılın kadın devrimleri çağı olarak bütün dünyada erkek egemen sistemleri sarstığını dile getirdi. Mizgin Hurşit "En somut örneği Rojava kadın devrimidir. Erkek egemen BAAS rejimine karşı, gerici erkek egemen DAİŞ ve türevi çetelere karşı, işgalci Türk devletine karşı Rojava devrimini kadın devrimi ile taçlandıran Kürt, Arap, Ermen, Süryani kadınlar kadın devrimini büyüterek erkek egemen kodları yıkmaya devam ediyor" diye konuştu.

Kadın devriminin gücü ve yasaların kadınlara tanıdığı haklara dikkat çeken Mizgin Hurşit şöyle devam etti: "Devrimimizin kadın özgürlükçü yanı, erkek egemenliğini yenilgiye uğratmak için en büyük fırsattır. Tecavüze uğrayıp katledilen 5 yaşındaki Yasmin, öncü Arap kadınları Hind ve Sada, her gün şiddete uğrayan onlarca kadın, her gün işgal tehdidi altında olan özgür topraklarımız, Efrîn'de her gün kaçırılıp tacize ve tecavüze maruz bırakılan yüzlerce kadının çığlığı bize daha fazla özgürlüğü haykırıyor."

Mizgin Hurşit, emperyalist güçlerin erkek egemen iktidar savaşlarına, işgale, sömürgeciliğe, kadına yönelik şiddete ve emek sömürüsüne karşı tüm kadınları devrimi özgürlük ve eşitlik çizgisinde büyütmeye çağırdı.

Eylem "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganı ile sona erdi.

'KADIN KAZANIMLARINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN ÖRGÜTLENELİM'
Dirbêsiyê'de JKŞ üyeleri, "Kadın direnişi şiddeti ve işgali yenecek" kampanyası kapsamında ev toplantısı gerçekleştirdi.

Kampanyanın hedefleri üzerine konuşmalar yapılan toplantıda, dünyanın her yanında kadınların şiddete maruz kaldığı vurgulandı, "Kadınlar şiddete karşı çok güçlü mücadele yürütüyor. Şiddete karşı mücadelede kadınlar 25 Kasım'da birleşiyor" denildi.

Kampanyanın 25 Kasım'a kadar devam edeceği vurgulanan toplantıda, savaşlarda ve işgal saldırılarında kadınlara uygulanan şiddetin örnekleri üzerinde duruldu. Türk devletinin Rojava devrim topraklarına yönelik saldırıları sürdürdüğü belirtilen konuşmalarda, "Türk devletinin işgal saldırılarının hedeflerinden biri de özgür kadını ve kadın kazanımlarını yok etmektir. Biz kadınların işgal saldırıları karşısında direnişin en ön cephesinde yer almamız gerekir" denildi.

Rojava kadın devriminin pek çok kazanım yarattığı belirtilen toplantıda, kadına yönelik şiddeti durdurmak ve kadın kazanımlarına sahip çıkmak için örgütlülüğün büyütülmesi gerektiği vurgulandı.