22 Eylül 2024 Pazar

JKŞ üyeleri: İşgale direnmek şiddete direnmektir

25 Kasım'a çağrı için Heseke ve Dirbesiye'de açıklama yapan JKŞ üyeleri, "Yaşasın faşizme ve işgale karşı mücadelemiz" dedi, mücadele eden kadınları selamladı.

Devrimci Sosyalist Kadınlar (JKŞ), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Heseke ve Dirbesiye'de açıklamalar yaptı.

HESEKE
JKŞ üyeleri, işgal edilmesi nedeniyle kentlerini terk etmek zorunda kalan Serekaniyeli aileler için yapılan Sere Kaniye kampında basın açıklaması yaptı.

JKŞ Temsilcisi Fadya Sido yaptığı açıklamada, 25 Kasım'ın Dominik Cumhuriyeti'nde mücadele ettikleri için katledilen Mirabel Kardeşler anısına Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildiğini hatırlattı.

Sido, dünya genelinde binlerce kadının erkek egemen zihniyet nedeniyle katledildiğini, cinsel saldırılara maruz bırakıldığını dile getirdi. Ortadoğu kadınlarının savaşlarda ilk hedef alınan kesim olduğunu söyleyen Sido, "Kürdistan ve Ortadoğu'da, emperyal güçler ve gerici bölge devletlerinin yürüttüğü savaşlarda kadınlar ve başarıları ilk başta hedef alınmaktadır. İşgalci Türk devleti tüm gücüyle Rojava'ya saldırıyor. Türk devletinin işgali altındaki Efrin'de yüzlerce kadın kaçırıldı, en acımasız şiddete maruz kaldı. Şiddetin en büyük biçimlerinden biri topraklarımızın işgalidir" dedi.

İşgal saldırılarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Sido, "İşgalci Türk devletinin işgal ve kadın haklarını hedef alan politikalarını kınıyoruz. Türk devlet politikası ile anadilde eğitiminin ve eş başkanlık sisteminin kaldırılmasını talep eden ENKS politikası arasında hiçbir fark yoktur. Eş başkanlık sistemi kazanımımızdır" şeklinde konuştu.

Mirabel Kardeşlerin mücadelesini sürdüren kadınlardan Arin, Sarya, Destan, Avesta ve Raperin'in kararlılığıyla işgale karşı devrimi savunacaklarını dile getiren Sido şöyle dedi: "Mirabel kız kardeşlerin faşizme ve işgale karşı yaktığı yangını Rojava'dan büyüteceğiz. Dünyanın her yerinde mücadele eden tüm kadınları ‘İşgale direnmek şiddete direnmektir' diyerek selamlıyoruz."

DİRBESİYE
Türk devletinin işgali nedeniyle kentlerini terk etmek zorunda kalan Serekaniyeli kadınlar TKŞ Dirbesiye binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

JKŞ'liler adına açıklama yapan Rojin Serekaniye, 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlattı, erkek egemen bütün kapitalist sistemin kendisini kadın özgürlüğünü yok ederek inşa etmeye çalıştığını ifade etti. Ortadoğu ve Kürdistan topraklarında işgal ve katliamlar yaşandığını dile getiren Serekaniye, "İşgalci savaşlarda ilk olarak kadınlar ve kazanımları hedef alınıyor. Türk devleti ve çeteleri, bu zihniyet ile Rojava devrimine saldırdı. Efrin ve Serekaniye işgal altında" diye konuştu.

İşgal bölgelerinde kadına yönelik şiddetin bütün biçimlerinin uygulandığını söyleyen Serekaniye şöyle konuştu: "Bizler JKŞ'liler olarak, kadın kazanımlarımıza yönelen her türlü saldırı kınıyoruz. Bizler Arin, Sarya, Destan, Avesta ve Raperinlerin ruhu ile işgale ve tüm saldırılara karşı topraklarımızı ve kazanımlarımızı savunacağız. Bizler işgale karşı direniş şiddete karşı direniştir sloganı ile Mirabel Kardeşlerin ruhu ile mücadele eden tüm kadınları selamlıyoruz. Yaşasın Rojava kadın devrimi. Yaşasın işgale ve faşizme karşı mücadelemiz."

 

QAMIŞLO
Qamişlo'da ise  Okuma Parkı'nda panel düzenlendi.

Panelde yapılan konuşmalarda, erkek egemen faşist Trujillo diktatörlüğüne karşı Mirabel Kardeşler'in yürüttüğü direnişin tarihçesi aktarıldı. Konuşmalarda, "Mirabel Kardeşler'e yönelik büyük bir şiddet uygulandı. Buna karşı kadınlar büyük bir mücadele sergilediler. Bu direniş, mücadele ve devrimcilikle beraber Mirabel Kardeşler'in direnişi kadınların mücadelesinin sembolü oldu. 25 Kasım bütün dünyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak tanındı" denildi.

Rojava devriminde kadınların önemli görevler üstlendiğine dikkat çekilen konuşmalarda şöyle denildi: "Birçok kadın örgütlendi. Kadınlar, devrimimizde askeri, siyasi, ekonomik alanlarda önemli roller oynadılar. Devrimimiz için büyük bedeller ödedik. Kendimizi bu devrimin içinde ispatladık. Devrimimizi kadın devrimi yaptık. Birçok devlet, devrimimizin içinde kadınlara şiddet uyguluyor çünkü kadın devrimimizi kabul etmiyorlar.  Biz Rojavalı kadınlar olarak başımızı asla eğmeyeceğiz. Bu siyaseti boşa çıkaracağız. Kimse irademizin, gücümüzün, mücadelemizin karşısında duramaz.  Saldırıların karşında baş eğmeyeceğiz, çünkü bugün biz kadınlar birlik olduk, tek ses olduk, tek güç olduk. Bu yüzden kimse gücümüzü yıkamaz. Sorun erkek egemen devlettir çözüm ise kadındadır. Vardık, varız, var olacağız."

Panele katılan kadınlar da söz alarak görüşlerini belirtti.