22 Eylül 2024 Pazar

'Kadın üniversitesinin amacı 'makbul' kadını yaratmak'

Kadın Üniversitesi İstemiyoruz Kampanya Grubu'ndan Biter, asıl amacın erkek egemen sisteme hizmet etmek, cinsiyet ayrımcılığını derinleştirmek olduğu kadar, AKP'nin kendi "makbul" kadın anlayışını yaratmak olduğunun altını çizdi. Biter, birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hayalini kurduğunu belirttiği kadın üniversitelerinin açılmasına karşı mücadelesi sürüyor. 

Erdoğan, bu hayale G-20 Zirvesi için bulunduğu Japonya'da kapıldığını açıklamıştı. Toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamalarında listenin son sıralarından yer alan Japonya'da, 800 üniversitenin 80'i Kadın Üniversitesi. Bu üniversitelerin amacı, ülkeyi yöneten erkeklere yardımcı olacak kadınların yetiştirilmesi.

Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda kadın üniversitesi kuruluş çalışmaları, 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer aldı. Başta kadın ve LGBTİ+ öğrenciler olmak üzere çok sayıda kişi projeye karşı itirazlarını dile getirdi.

'CİNSİYET AYRIMCILIĞINI DERİNLEŞTİRECEK'
Kadın Üniversiteleri İstemiyoruz Kampanya Grubu, çeşitli eylem ve etkinliklerle kadın üniversitelerinin tek amacının erkek egemenliğinin derinleştirilmesi ve cinsiyet ayrımcılığının yeniden üretilmesi olduğunu belirten teşhir çalışmaları yürütüyor ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyor.

Kampanya Grubu üyelerinden Lizge Biter ile çalışmalarını konuştuk. Yıllık programda yer almasının ardından kadın üniversitelerinin tartışılmaya başlandığını hatırlatan Biter, "Japonya'da ülkeyi yöneten erkeklere yardımcı olacak kadınlar yetiştirmek için açıldı kadın üniversiteleri. Türkiye'de de erkek egemen sistemi beslemek, cinsiyet ayrımcılığını derinleştirmek ve yeniden üretmek amaçlı kadın üniversiteleri açılması planlanıyor" dedi.

'AKP MAKBUL KADIN PROFİLİ YARATMAK AMACINDA'
"Bunun aynı zamanda AKP'nin 'makbul' kadın profili yaratma amacını taşıdığını biliyorduk" diyen Biter, bu nedenle "kadın üniversitesi istemiyoruz" sloganıyla yan yana geldiklerini söyledi. Biter, Kadın Üniversitesi İstemiyoruz Kampanya Grubu'nun amacı hakkında şöyle konuştu: "Kadın üniversitelerinin ne anlama geldiğini yaygınlaştıracağız. Kadın üniversitesi açmanın çözüm değil, erkek egemenliğini beslediğini bıkmadan anlatacağız. Var olan üniversitelerimizdeki toplumsal cinsiyet odaklı derslerin işlevli kılınması yerine bu projenin ne anlama geldiğini aktaracağız."

'BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM'
Biter, bu tür projelerin kadın örgütleri ve LGBTİ+'ları toplumsal alandan dışladığına dikkat çekti. Biter "Bu nedenle, yaşamın hiçbir alanında erkek egemenliğine geçit vermemek için ve kadın üniversitelerini açtırmamak için 'Kadın Üniversitesi İstemiyoruz Kampanyası'nda buluşmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.