25 Eylül 2024 Çarşamba

Kadın vekilden Taliban protestosu 

Afganistan Cumhurbaşkanı 400 Taliban üyesinin tahliye edilmesine karar verecek toplantıda konuşurken, bir kadın milletvekili tarafından protesto edildi. Farah Milletvekili Belkıs Roşan, "Vahşi Taliban militanlarının serbest bırakılması, ulusal bir ihanettir" dövizi açtı. 

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında başlayan müzakere görüşmeleri kapsamında hapishanelerdeki Taliban üyelerinin serbest bırakılıp bırakılmayacağına dair 3 gün sürecek Halk Meclisi toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin konuşması sürerken, Farah Milletvekili Belkıs Roşan, "Vahşi Taliban militanlarının serbest bırakılması, ulusal bir ihanettir" dövizi açarak protesto eylemi gerçekleştirdi. 

400 Taliban üyesinin serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar vermek için yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı Loya Cirga (Halk Meclisi) başkent Kabil'de toplandı. 

Üç gün sürecek toplantının açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, "Anayasaya göre, 400 mahkumun serbest bırakılması, Afganistan Cumhurbaşkanı'nın yetkisi dahilinde değil" dedi, meclisin önemli bir sorumluluğu bulunduğunu belirtti. 

Gani konuşmasına devam ederken, Farah Milletvekili Belkıs Roşan, sahneye yaklaştı. "Vahşi Taliban militanlarının serbest bırakılması, ulusal bir ihanettir" yazılı bir döviz taşıyan Roşan, önce kadın korumaların saldırısına uğradı. Protestosuna devam eden Roşan, daha sonra erkek korumalarca darp edilerek dışarı çıkarıldı.

Taliban ve radikal gruplara karşı olmasıyla tanınan Belkıs Roşan, aynı zamanda kadın hakları savunusu. 

Roşan'ın salondan atılmasına sosyal medyada sert tepki gösterildi.