23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar Dersim'den sordu: Gülistan Doku nerede

Dersim Kadın Platformu ve Munzur Üniversitesi öğrencileri, Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin 4. yılında Dersim'de eylem yaptı.

Gülistan Doku'nun kaybedilişinin 4. yılında Dersim'de kadınlar sokağa çıktı, "Gülistan Doku nerede" diye sordu.

Dersim Kadın Platformu ve Munzur Üniversitesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu ve Gülistan Doku'nun annesi ve ablası da katıldı. Kapalıçarşıda bir araya gelen kitle Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Basın açıklamasını okuyan Eylül Yantemür, Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin ardından yaşanan süreci hatırlattı. Gülistan'ın kaybedilmesinin baş şüphelisi Zainal Abakarov ve polis memuru olan üvey babası Engin Yüceer hakkındaki gerekli soruşturmanın yürütülmediğine dikkat çeken Yantemür, "Bu süreç bize bölge illerinde taciz, tecavüz, istismar gibi suçların arkasında hiçte azımsanmayacak oranda güvenlik güçlerinin çıkmasını anımsatıyor. İşlenen bu suçlar cezasızlık politikasıyla ya üzeri örtülüyor yada dokunulamıyor. Zainal'a dokunulmamasının nedenlerinden en önemlisinin bu olduğunu biliyoruz. Bölge illerinde alınan yoğun güvenlik önlemleri biz kadınları korumuyor. Güvenlikçi politikalar suçları örtmenin aracı olarak kullanılıyor" dedi.

Dört bir tarafı güvenlik kameralarıyla çevrili, içinde yaşayanlara adeta bir açık cezaevi duygusu yaşatan Dersim'de Gülistan Doku'nun akıbetine ışık tutacak tek bir kamera görüntüsü bulunamadığına dikkat çeken Yantemür, Gülistan Doku'nun Türkiye'de kaybolduktan sonra akıbeti karanlıkta kalan kadınların sembolü olduğunu söyledi.

Gülistan'ın kaybedildiği süreçte kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alındığını hatırlatan Yantemür, yeni yasama dönemi başladığından bu yana Meclis'in en öncelikli gündemlerinden birinin kadınların medeni haklarına yönelik saldırılar olduğunu söyledi. Yantemür, "Türkiye gündüz gözüyle kadınların kaybedildiği, kıyılarına kadın cesedi vuran ve kadınların barbarca cinayetlere kurban gittiği bir ülke durumuna gelmişken TBMM'de üç eşli biri milletvekili olarak koltuk işgal ediyor" dedi.

Soruşturmada ilerleme olmasa da kadınlar olarak "Gülistan'a ne oldu" sorusunun cevabını istemekten vazgeçmeyeceklerini söyleyen Yantemür, "Bu ülkede kadınların sistemli olarak şiddete uğramasını, erkek şiddetine kurban gitmesini, kaybedilmesini kabul etmiyoruz. 4 yılın sonunda tekrar söylüyoruz, Gülistan Doku nerede diye sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Gülistan'ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.