21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar yaşam zinciri oluşturdu: Bizler varız, buradayız!

Diyarbakır'da katledilen tüm kadınlar için yaşam zinciri oluşturan kadınlar, iddialı oldukları kadın özgürlük mücadelesini her koşul ve tehdit altında yaşatmaya devam edeceklerini vurguladı. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), evli olduğu Gökhan Demirok tarafından katledilen Melike Demirok şahsında katledilen tüm kadınlar için Ofis kavşağında yaşam zinciri oluşturdu. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Tevgera Jinên Azad (TJA), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), HDP Diyarbakır İl Örgütü ve platform üyeleri katıldı. 

"Kadın, yaşam, özgürlük", "Erk değil özgür yaşam", "Erkek vuruyor devlet koruyor" dövizleriyle "Kadın cinayetlerini durduracağız", "Yaşamak istiyoruz", "Gülistan doku nerede", "Katil sensin", "Yasta değil isyandayız" pankart ve dövizlerinin taşındığı eylemde, kadınlar yaşam zinciri oluşturdu.

Eylemde, "Jin jiyane jiyane nekuje", "Jin jiyan azadi", "Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Erkek değil gerçek adalet' sloganları atıldı. 

'İDDİAMIZI HER KOŞUL VE TEHDİT ALTINDA YAŞATACAĞIZ'
Açıklama yapan Rosa Kadın Derneği üyesi Ayla Akat Ata, yaşam zincirinin her bir halkasının yaşamın gerekçesi olmasını istediklerini kaydetti. Ata, "Kadınlar en yakınları tarafından öldürülüyor. Failler arkasından kahraman oluyorlar. Gerekçe var denilerek aileler yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Bizler varız. Buradayız. Yaşamın her bir halkasıyız. Kadınlar özgür, eşit bir yaşam için dün de vardı, bugün de var, yarın da var olacaklar. Biz bugün Melike için, Müzeyyen için buradaydık, bugün katledilen tüm kadınlar için buradaydık. Katliamların engellenmesi noktasında bölgedeki, ülkedeki herkes de kadınların örgütlü yapılarının bu konuda önüne barikat çekmek yerine el ele tutuştuğu bir gün olacaktır. Bugün var olan iddiamızı her koşul ve tehdit altında savunmaya, yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

Yaşam zinciri eylemi, zılgıtlar ve alkışlarla sona erdi.