22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlardan açlık grevleri için çağrı: Talepler kabul edilsin

İmralı tecridine dikkat çeken kadınlar, hapishanelerde devam açlık grevi eyleminin kritik noktaya gelmeden taleplerin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) başlattığı "Herkes için adalet" kampanyası kapsamında birçok kentte basın açıklaması yapıldı. Açıklamalarda PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı tutukluların başlattığı açlık grevlerine dikkat çekildi.

URFA
HDP Urfa İl Kadın Meclisi, hapishanelerdeki kadın siyasi tutsaklar ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı devam eden süresiz-dönüşümlü açlık grevine ilişkin basın açıklaması yaptı. İl binasında yapılan açıklamada "Kadın tutsaklar için adalet" ve "Li dijî qirkirina girtiyên siyasî destpêka edalet" pankartları açıldı. Açıklamaya barış annelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Urfa İl Eşbaşakanı Emine Çetiner, hapishanelerde devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevi eyleminin kritik noktaya gelmeden, ölüm orucu eylemine dönüşmeden taleplerin kabul edilmesi çağrısında bulundu. Halkların, kadınların, gençlerin, işçilerin nefes alması için tecridin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çetiner, "Açlık grevi direnişindeki tutsakların talebi biz kadınların da talebidir. Tüm seçilmiş kadın yoldaşlarımızın özgürlüğü için, yaşam hakkını savunmak için, özsavunma hakkını kullanan tutuklu kadınların özgürlüğü için, cezaevindeki hak gasplarının ortadan kalkması için mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağız. Kadın dayanışmasıyla güçleniyor, birlikte mücadele ile özgürleşiyoruz" dedi.

ŞIRNAK
HDP Kadın Meclisi, "Herkes için adalet" kampanyası kapsamında Şırnak'ta basın açıklaması yaptı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, TJA aktivistleri, il ve ilçe örgütleri katıldı. Açıklamada "Kadınlar için adalet" açıldı.

HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, "Hapishanelere yeni hapishaneler eklenirken, son dönemde verilen ev hapsi cezalarıyla, evlerimiz hapishanelere dönüştürüldü. Kadın sözü ve eylemi, kadınların siyasi iradesi her alanda tecrit altına alınıyor. Şu anda hapishanelerde süren açlık grevi tam da toplumu, halkları, kadınları nefessiz bırakan tecridin kaldırılması, cezaevlerinde derinleşen hak ihlalleri ve kötü muamelenin son bulmasını amaçlıyor" dedi.

Salğucak, tutukluların taleplerinin kendi talepleri olduğunu belirterek, "Açlık grevleri kritik noktaya gelmeden ve süresiz-dönüşümsüz eylemlere veya ölüm orucuna dönüşmeden talepler kabul edilmeli ve halkların, kadınların, gençlerin, işçilerin nefes alması için tecrit derhal kaldırılmalıdır. Biz kadınlar bugün buradan sesleniyoruz, açlık grevi direnişindeki tutsakların talebi biz kadınların da talebidir" ifadelerini kullandı.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi üyeleri ve TJA aktivistleri, açlık grevlerine dikkat çekmek için Tarsus Kapalı Kampüs Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şoför, HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural ve HDP'li belediye meclis üyeleri ile tutuklu yakınları katıldı.

Basın açıklamasına izin vermeyen jandarma basının çekim yapmasını da engellerken, açıklama için toplanan grubun, Tarsus Kapalı Kampüs Cezaevi'ne önüne geçmesine de izin vermedi.  Açıklama yapmaları engellenen grup, alkış ve zılgıtlar eşliğinde, "Bijî berxwedana zindana" sloganıyla HDP Tarsus İlçe Örgütü binasına doğru yola çıktı. Ancak, grup Tarsus ilçe girişinde polis tarafından 2 buçuk saat bekletildi.

Burada kısa bir konuşma yapan milletvekilli Hatimoğulları, açlık grevlerine ilişkin kadınlar ile birlikte açıklama yapmak istediklerini belirterek, "Bu baskıcı rejime rağmen mesajlarımızı paylaştık. Fakat bu gün bizler Tarsus ilçemize gidip üyelerimiz ile bir araya gelmek istedik. Saatlerdir Tarsus ilçe girişinde Tarsus Emniyeti tarafından bekletiliyoruz. Bizler bu antidemokratik uygulamalarını bir kez daha kınıyoruz. Esir alınmış tutsaklar tecride karşı başlatılan açlık grevleri ile seslerini duyuruyorlar. İnsanların bedenleri açlığa yatırdığı bir dönemde bizler emniyet tarafından böyle alıkonulmamızı kınıyoruz" diye konuştu.

İZMİR
HDP İzmir Kadın Meclisinin hapishanelerdeki hukuksuzluğa ve çıplak aramalara ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, HDP İzmir İl Örgütünün ise il binası önünde gözaltı ve ev hapsi uygulamasına karşı yapmak istediği basın açıklamalarına polis izin vermedi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi ve HDP İzmir İl binasının önünü abluka altına alan polis pandemi gerekçesiyle açıklamalara izin vermeyeceğini ifade etti. İl binasında polis engellemesiyle ilgili basın açıklaması yapan HDP İzmir İl Örgütü, baskılara rağmen sokakta seslerini duyurmaya devam edeceklerini söyledi.